Muzeul de Artă Constanţa organizează duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 15.00, un amplu eveniment cultural, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Vernisajul expoziței ,,O viață într-o valiză’’, recitaluri ale pianistei Andreea Bratu, sopranei Gabriela Dobre, baritonului Iulian Bratu, un moment coregrafic semnat de coregrafa Stela Cocârlea, un recital de poezie al Iuliei Mihalcea și un film documentar semnat de regizorul Iulian Furtună vor fi prezentate publicului constănțean.
După traversarea Europei, ,,O viață într-o valiză’’ – un proiect cultural inițiat de doi tulceni, actrița Iulia Mihalcea (Asociația Culturală FAAD) și regizorul Iulian Furtună (Compania Fortuna), realizat cu sprijinul Ministerului Culturii din România și a Institutului Cultural Român, se întoarce acasă, în Dobrogea, locul în care a fost zămislită ideea sa, care a captivat deja publicul la Paris, Berlin, Viena, dar și la Palatul Mogoșoaia din București. Proiecul s-a născut din calvarul exilului de la începutul războiului din Ucraina și a avut ca punct de plecare Parisul, punctul de destinație al unui grup de refugiați ucraineni, care soseau, în martie 2022, în Vama Isaccea. Refugiații au fost însoțiți spre Paris, alături de dramele, temerile și amintirile lor, de cei care aveau să fie inițiatorii acestui proiect cultural, care dorind să reconstituie drumul în revers, ca metaforă a reîntoarcerii, au organizat primul eveniment al proiectului cultural pe care l-au zămislit, la Paris, în perioada iunie – iulie 2022. Au urmat ulterior o serie de alte evenimente organizate la ICR Berlin (iulie – august 2022) și ICR Viena (august –septembrie 2022), iar în perioada noiembrie – decembrie 2022 la Palatul Mogoșoaia din București. Miezul proiectului este reprezentat de o expoziție de pictură și artă contemporană, iar vernisajele expoziției au inclus, pentru fiecare eveniment în parte, recitaluri de poezie, muzică clasică, pian, violoncel, vioară, dans modern și canto, precum și proiecția de fragmente din filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună în decursul exodului refugiaților.
Evenimentul de la Muzeul de Artă Constanța, organizat de Ziua Culturii Naționale, subliniază importanța pe care cultura o are pentru o națiune și contribuția esențială a acesteia în ceea ce privește identitatea. Iar arta are un rol fundamental în acest sens, ea contribuind la conservarea memoriei cu o mai mare acuratețe decât o fac documentele istorice, oricât de exacte ar fi ele, căci starea sufletească, tumultul emoțiilor, suferința, nuanțele acestor trăiri sunt surprinse mult mai profund de sensibilitatea și talentul unui artist.
FELIX AFTENE, ION TIȚOIU, MARIA CONSTANTINESCU, FLORENTIN SÎRBU, FLORIN STOICIU, INGNAT ȘTEFANOV, EUSEBIO SPÎNU, ION NEDELCU, IOANA LAVINIA STREINU, MARIANA CONSTANTINESCU, MARIETA BESU, ANA-MARIA CEARĂ, IULIA PANĂ, COSMIN GROSU, CRISTINA TUDORACHE, ANCA PAȘA DEACONU, ALEXANDRU POTECĂ, GHEORGHE URDEA, CĂTĂLIN TRANDAFIR, ANDREEA RĂDULESCU, ANCA GEORGESCU, LIZ MARTONCSAK, IULIA MIHALCEA, JORG KUB, THOMAS LEIMER, STRAJEȚ PIOTR GRIGOROVICI sunt artiștii care au constituit tușele unui tablou al suferinței contemporane, care a traversat Europa și care atrage atenția asupra situațiilor-limită, precum cea a războiului, în care posezi doar ceea ce poți să iei cu tine într-o valiză, dar și a rolului cathartic pe care îl are actul artistic.
Expoziția, curatoriată de Iulia Mihalcea, va fi deschisă de directorul Muzeului de Artă Constanța, Lelia Pîrvan-Rus, iar la eveniment va participa, în calitate de invitat, Mădălina Mirea, consilierul personal pe probleme de cultură al președintelui Consiliului Județean Constanța.