Singurul volum de versuri publicat în timpul vieții poetului Mihai Eminescu, cartea POESII, Ediție Princeps, o comoară a Bibliotecii Județene Ioan N. Roman din Constanța
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 ianuarie 2023, 13:34
Una dintre cele mai mari comori ce ne amintesc de poetul național Mihai Eminescu este păstrată cu multă grijă, la Biblioteca Județeană Ioan N. Roman din Constanța. Este vorba despre cartea Poesii, Ediție Princeps, publicată de Editura Librăriei –Socecu &Comp București, în anul 1884.
Este singurul volum de versuri publicat în timpul vieții poetului Mihai Eminescu, și se prea poate, ca acest exemplar să fi fost răsfoit de însuși Luceafărul poeziei Românești.
Printre cărțile de patrimoniu ale Bibliotecii Județene Ioan N. Roman din Constanța, la loc de cinste stă și volumul Poesii semnat de Mihai Eminescu și publicat în 1884. Este ediția Princeps, singura scoasă de sub tipar în timpul vieții poetului național. A fost cumpărată de reprezentanții Bibliotecii constănțene în anii 90, de la un Anticariat. Valoarea sa este astăzi inestimabilă dacă ne gândim, chiar și pentru o clipă că ar fi putut fi răsfoită de însuși poetul Mihai Eminescu.
”Biblioteca Județeană Constanța deține ediția Princeps a Poesiilor lui Mihai Eminescu, 1884, singura carte de poezii publicată în timpul vieții poetului, deci antumă, pe care poetul a văzut-o, dar, așa cum se spune, nu a fost extrem de mulțumit de ea. Deținem o bogată colecție din opera lui Mihai Eminescu, volumele de operă includ și articolele sale din ziarul Timpul”, a declarat șef serviciu Prelucrare Colectare – Colecții al Bibliotecii Județene Ioan N. Roman, Corina Apostoleanu.
Cartea Poesii este prezentată rar publicului, pentru că o expunere prelungită la lumină ar putea-o deteriora. Corina Apostoleanu a mai declarat pentru Radio Constanța că la parterul Bibliotecii Județene constănțenii pot vedea o expoziție specială dedicată Zilei Culturii Naționale, pregătită de bibliotecarul Anca Dobre.
”Expoziția se referă la promotori dobrogeni ai culturii naționale, pentru că Ziua Culturii Naționale se referă la Mihai Eminescu, dar și la întreaga cultură română și care cuprinde, desigur, nume importante ale culturii dobrogene din diferite domenii, literatură, istorie, știință, tehnică” – a adăugat scriitoarea Corina Apostoleanu.
Sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 14 30, constănțenii și turiștii care vor să calce pe urmele poetului, pot participa la un tur ghidat organizat de reprezentanții Bibliotecii Ioan N. Roman, prin centrul vechi al orașului. Se va pleca de la statuia Lupa Capitolina si se va coborî până pe faleză, la Statuia poetului Mihai Eminescu și a iubitei sale, Veronica Micle. Va fi un tur în care se vor spune povești despre străzile și clădirile pe care, în 1882 Mihai Eminescu le-a vizitat pentru întâia și ultima oară, la Constanța.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu