Elena Popescu, eleva din Constanța care a cunoscut opera poetului Mihai Eminescu încă din primii ani ai copilăriei
Publicat de , 10 ianuarie 2023, 12:05
Cum Ziua Culturii Naționale bate la ușă, vă invităm să o cunoașteți pe adolescenta Elena Popescu, elevă în clasa a XII-a A la Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu, din Constanța. Pasiunea sa pentru scrierile poetului nepereche Mihai Eminescu o inspiră în crearea unor eseuri unice.
Elena Popescu, adolescenta de 17 ani care învață la Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu din Constanța, a crescut cu versurile poetului Mihai Eminescu. În cei mai frumoși ani ai copilăriei, bunica sa îi recita cu pathos din Luceafărul. Anii au trecut, iar astăzi tânăra iubește să scrie proză și versuri, să citească, și să aprofundeze studiul operei eminesciene:
„Bunica mea e o mare admiratoare a lui Mihai Eminescu, avem volumele, avem chiar și un bust cu Eminescu acasă, și îmi tot citea de mică din poeziile sale și așa a început totul.“
Cum erau serile în care bunica îți răsfoia din cărțile lui Mihai Eminescu și îți citea din versurile poetului nepereche ?
„La momentul acela nu-mi dădeam seama cât de important este, dar cred că mi-a schimbat viața această dragoste pentru Eminescu pe care bunica mi-a împărtășit-o.“
Care erau poeziile pe care ți le citea cel mai des?
„Știa pe de rost Luceafărul. Mă și jucam, într-un fel, a fost ca o joacă, nu neapărat m-a pus să învăț, îmi citea acolo în surdină!“
Eleva Elena Popescu își dorește să ajungă învățătoare și să împărtășească din bucuria sa pentru lectură și elevilor săi. „Vasilică cu joben“ este o poveste pe care a scris-o și pe care ar vrea să o publice într-o zi alături de alte scrieri pentru copii:
„Vasilică era un scatiu și cânta foarte frumos și l-am numit Vasilică pentru că venise de Sfântul Vasile, dar are un final trist, nu povestea mea, povestea mea are un final fericit pentru că eu sunt optimistă de fel, dar pasărea mea, din poveste, nu știu ce s-a întâmplat cu ea, dacă a plecat în țările calde, nu se știe, dar nu s-a mai întors. Mi-aș dori foarte mult să scriu proză pentru copii.“
Și bibliotecarul liceului, Ana-Maria Crăciun, îi cunoaște talentul adolescentei:
„Este o elevă silitoare, care vine să se informeze, care își pregătește temele, vine cu bibliografia, eu i-o ofer, îi mai dau și ceva în plus. Și copiii care sunt dornici să învețe se văd, se cunosc“, a mărturisit bibliotecarul Ana-Maria Crăciun.
Duminică, 15 ianuarie, când se serbează Ziua Culturii Naționale, la fel ca mulți alți adolescenți, Elena Popescu își va aminti că opera lui Eminescu i-a îndulcit copilăria și îi va ghida, cu siguranță, întreaga existență.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale