Sfatul medicului, de Sărbători: „Să avem bucuria de a fi împreună și nu de a mânca cât mai mult!“
Publicat de , 27 decembrie 2022, 09:06
„Se recomandă utilizarea unor cantități moderate de alimente, preferabil ar fi, poate, consumul la mese diferite, în cantități mai mici și nu toate împreună.“
„Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei. Se naște pruncul cel sfânt, care va mântui omenirea. Bucuria nu trebuie să însemne numai mâncare, mese festive. Este bucuria familiei. Aș defini sărbătoarea asta și mesele pe care le vom petrece împreună cu cei din familie prin două cuvinte – cumpătare și echilibru.
Bolnavii cronici, iarăși, sunt în situația în care trebuie să fie foarte atenți, bolnavii cardiovasculari, atenție la grăsimi, atenție la sare, pot să se decompenseze în perioada aceasta! Bolnavii cu boli renale cronice – atenție la la proteine, la carne, preparatele de carne! Cei cu diabet – atenție la dulciuri, la prăjituri, la cozonac, la grăsimi! De asemenea și bolnavii digestivi, iarăși, efortul mare de a participa la aceste mese poate să dăuneze sănătății. Deci, cum am spus, trebuie să avem cumpătare, echilibru, să nu mâncăm multe feluri de mâncare una după alta, prăjituri, dulciuri multe, sucuri acidulate dulci. După o masă îmbelşugată, să păstrăm o pauză alimentară. Cam așa ar trebui să gândim atunci când sărbătorim și să avem bucuria de a fi împreună și nu de a mânca cât mai mult.“