În ce condiţii ar urma să scadă contribuţia financiară a asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor
Publicat de Doina Sirbu, 19 decembrie 2022, 10:56
Contribuţia financiară a asociaţiilor de proprietari la reabilitarea termică a blocurilor ar urma să scadă semnificativ, la doar câteva procente.
Majoritatea banilor va veni din fonduri europene, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe agenda şedinţei de astăzi a guvernului. Intenţia autorităţilor este să crească astfel numărul de clădiri eficiente energetic.
„Se propune ca 90 % din valoarea proiectului să provină din fondurile europene nerambursabile, 5 % de la bugetul de stat și 5 % din bugetele locale sau alte surse legal constituite, cum ar fi fondul de reparații al asociațiilor de proprietari. Potrivit proiectului, autoritatea publică locală va aduce la cunoștința asociațiilor de proprietari posibilitatea finanțării acestor lucrări, criteriile de acces la programul de finanțare, dar și cota de contribuție ce le revine„, informează Petruţa Obrejan, Radio România Actualități.
Despre eficientizarea energetică a unor imobile din municipiu, a vorbit la Radio Constanța, și primarul Vergil Chițac.
„Urmează proiectele pe valul renovării, cu școli, grădinițe. Sunt și niște blocuri pe care trebuie să le reabilităm, să le anvelopăm. E greu să obții finanțarea, dar este la fel de greu să le implementezi fizic. Avem probleme ca în toată țara cu constructorii. Nu mai găsim. Forța de muncă în România e deficitară în momentul ăsta„, a declarat primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
Tulcea se află cu un pas înaintea Constanței în proiectul reabilitării energetice a blocurilor de locuinţe, care presupune consum mai mic de energie și confort mai mare.
Redactor: Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: arhivă