TULCEA: În ce stadiu se află lucrările din cadrul Spitalului Județean de Urgență

Publicat de Doina Sirbu, 2 decembrie 2022, 12:10
Spitalul Județean de Urgență Tulcea se află de anul trecut în reabilitare, secțiile exterioare au fost mutate în incinta unității, bolnavii cu tuberculoză își urmează tratamentul mai mult acasă, iar pentru unele cabinete din ambulatoriu se caută încă spații adecvate.
În același timp, conducerea unității sanitare a solicitat aproape 25 de milioane de lei, prin PNRR, pentru a reduce riscul de infecții nosocomiale. Proiectul a fost aprobat săptămâna aceasta de Consiliul Județean Tulcea, dar alocarea banilor va mai dura. Cum decurg lucrările de reabilitare și cum afectează ele serviciile medicale oferite pacienților a aflat Cristina Ghelasie de la managerul spitalului, dr. Tudor Năstăsescu.
Rep.: Domnule doctor, cum afectează lucrările funcționarea ambulatoriilor de specialitate?
Dr. Tudor Năstăsescu: Toată lumea a înțeles că nu poți să faci omletă până nu spargi niște ouă. E vorba de secțiile exterioare, la care speranța noastră e că vor fi gata în cursul anului viitor, probabil că în vară vom putea discuta de deschiderea acestor secții exterioare. E vorba de ambulatoriul de specialitate și tot ce presupune el și de realizarea unor lucrări de modernizare la structura actuală a spitalului, precum și de o extindere a structurii actuale a spitalului.
Rep.: Unde funcționează, în prezent, aceste ambulatorii?
Dr. Tudor Năstăsescu: Există încă un număr de cabinete și o secție, și anume hemodializa, care funcționează pe amprenta acelui ambulatoriu. O parte din ele le-am mutat deja, am găsit spațiul în apropierea spitalului, astfel încât toată lumea să aibă unde să vină și să poată beneficia.
Rep.: V-aș întreba ce trebuie să facă pacienții care au nevoie de servicii medicale în cadrul spitalului?
Dr. Tudor Năstăsescu: Deci, speranța noastră și principiul de la care am pornit acest lucru este că nu vom avea genul acesta de probleme, adică să nu putem să acordăm îngrijiri medicale pacienților. Suntem în curs de identificare a unor noi spații în care să mutăm, de exemplu hemodializa, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit. Până una-alta, secțiile exterioare au fost mutate în interiorul spitalului și acum lucrăm la o soluție în care să putem reabilita și spitalul, cu efect cât mai mic asupra actului medical. Speranța este să putem realiza și corpul nou, un corp model care conține absolut toate funcțiunile. Probabil că încă un an, doi, vor continua aceste lucrări. V-am zis, pentru secțiile exterioare, speranța este că în vară să putem să dăm drumul la spațiile acestea, degrevând într-un fel zonele unde, acum, avem aceste secții exterioare mutate și aici, mă refer la secția de Boli Infecțioase și la secția de Pneumologie. Un număr de 20 de containere pe care le-am avut pentru pacienții de COVID în prima parte a pandemiei, iar acel loc este utilizat pentru pacienții de TBC, bolnavi cronici și de asemenea, un mare accent s-a pus pe tratarea acestor pacienți cu perioade cât mai scurte de spitalizare și continuarea tratamentului la ei acasă.
Rep.: Să revenim la acest proiect pe care l-ați depus pentru alocarea unor bani prin PNRR. Concret, ce anume se va întâmpla și ce aparatură, ce echipamente ați vrea să achiziționați dacă vor fi alocați acești bani?
Dr. Tudor Năstăsescu: E vorba, în primul rând, de niște analizoare automate și semiautomate, de identificare a diverselor micro-organisme și de efectuare a antibiogramelor, astfel încât între momentul în care noi facem recoltarea și momentul în care noi avem rezultatul clar, timpul să fie mult mai scăzut. De exemplu, pentru identificarea unui germen trec cam 3 zile, iar când e vorba de realizarea hemoculturilor durata este și mai mare, adică ajungem la 5 zile. Cu aceste echipamente, timpul va fi v-am zis mult mai scurt, astfel încât ele se pot întâmpla practic în aceeași zi. Despre ore e vorba.
Rep.: Credeți că starea actuală a Spitalului de Urgență Tulcea este un motiv pentru care medicii specialiști îl cam ocolesc?
Dr. Tudor Năstăsescu: N-aș zice așa ceva. Spitalul e bine dotat, nu am avut niciodată probleme, cum am mai auzit că se mai întâmplă în alte părți, de aprovizionare cu materiale sanitare și dotarea este una care e bună.
Rep.: Cum veți asigura permanența serviciului de Pediatrie în perioada sărbătorilor, cunoscut fiind faptul că spitalul duce lipsă de specialiști pediatri?
Dr. Tudor Năstăsescu: Deci, aici noi avem acum angajați trei medici pediatri. Una din ele este în concediu de creștere a copilului, care se va termina undeva în luna iulie a anului viitor, deci pe ea nu ne putem baza. Încă avem doi medici. Până una alta, una din doctorițe lucra la UPU, cealaltă doctoriță lucra pe secție și având în vedere că vine o perioadă în care sunt și sărbători și o persoană nu poate fi legată de locul de muncă, adică trebuie să vină să-și facă și programul de zi și contra vizitele și sâmbetele și duminicile să verifice pacienții, am hotărât ca doctorița care lucrează la UPU să urce pe secție tocmai pentru a ajuta colega și a îmbunătăți activitatea pe secție.
Rep.: Așadar, serviciul de Pediatrie va fi asigurat în fiecare zi și în perioada sărbătorilor.
Dr. Tudor Năstăsescu: Şi în perioada sărbătorilor cineva va fi acolo pe secţie.
Interviu realizat de Cristina Ghelasie/Editor online: Doina Sîrbu/Foto: Consiliul Judeţean Tulcea