A murit Simion Nicolaev, fost director al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Grigore Antipa
Publicat de Adrian Băncilă, 27 noiembrie 2022, 16:30 / actualizat: 28 noiembrie 2022, 19:08
Fostul director al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, Simion Nicolaev, a încetat din viață.
Anunțul a fost făcut pe Facebook de Aquatic Biodiversity Center.
Simion Nicolaev s-a născut pe 13 mai 1948. A condus Institutul Grigore Antipa până în anul 2020 când a ieșit la pensie.
In memoriam, Radio Constanța publică un interviu acordat postului nostru în luna septembrie a anului 2020:
Simion Nicolaev: „Cu ajutorul unui coleg al nostru, directorul pieței de pește, domnul Aurel Amzaru pescarii dumnealui au prins la talian un crab albastru, de dimensiuni foarte mari, și ne-am înțeles să îl ținem noi în bazin. Este o specie exotică, originară din apele americane ale Atlanticului și sigur a ajuns și aicea. Sigur, nu numai în Marea Neagră. A ajuns în primul rând în Mediterană, de acolo până în gol, foate și acolo a fost înregistrat ca specii existente și noi sigur suntem interesați în primul rând servicii de mecanismele de transfer. Așa presupunem că apele de balast ar putea să fie unul dintre instrumentele cele mai importante de transfer, dar sunt și alte aspecte legate de biologie. Am fost surprinși să vedem că acest crab de talie mare a început să mănânce midiile din bazinul în care l-am ținut. Cu cleștii foarte puternici sfarmă o cochilia midiei fără nicio problemă și savurează cărnița gustoasă de medie, așa cum facem și noi când facem rost de o midie foarte curată și foarte proaspătă. În sistem natural, midia este supusă la această presiune pentru instalații de maricultură, de sisteme online de creștere a midiilor, așa cum fac și bulgarii în zona Kaliakra, dar important este altceva. Important este că lumea se mișcă înainte, iar nu există și așteptăm pentru că practic în prezent, în România se vrei să faci o instalație de acvacultură nu cred că se poate pentru că nu există o prevedere legală care să permită acest lucru”.
Redactor: Da, ne mișcăm cu pași prea mici, doar ce s-au stabilit zonele, cum spuneam, în care se poate face acest lucru.
S.N.: „Mă refer la acvacultură pentru că, vă spuneam, populațiile suntnaturale, dar se pot epuiza foarte ușor, pe lângă faptul că, sunt sigur, nu e cazul României care, din punct vedere a poluării stă cel mai bine”.
Red.: Avem apele clasificate de categoria A.
S.N.: „Lucru pe care eu am spus că de la bun început, când am avut discuții-le cu cei de la Direcția Sanitar-Veterinară, dar e foarte bine că se confirmă un lucru despre care noi îl știam de multă vreme. Într-adevăr, midiile de la noi din zona litoralului românesc sunt foarte curate și foarte gustoase, da, și poate și mai mari. Eu afirm și faptul că la mine au venit destul de mulți întreprinzători, inclusiv din Italia, și mi-aduc aminte că ultimii doi cu care am stat de vorbă au afirmat că au fost și au gustat din midia care se găsește la marile lanțuri de magazine, dar și cea pe care au achiziționat-o de la pescarii noștri și au spus că cea care este obținută din populație naturale de la pescari este mult mai bună și mai gustoasă decât cea importată în marile rețele de magazine”.
Red.: Ar trebui să valorificăm lucrul acesta?
S.N.: „Păi tocmai de aceea spun că există un potențial, dar numai că ne mișcăm așa de greu. Degeaba avem noi centrul că nu putem să face decât de o mică bucățică activități, pe când activitatea efectivă de tehnologii de creștere în sistem suspendat în Marea Neagră, deocamdată, România nu putem să dezvoltăm”.
Redactor: Cecilia Pătrăhău/Foto:Agerpres/Redactor online: Adrian Băncilă