CONSTANȚA: Un fragment de frescă romană, de dimensiuni considerabile, va fi expus în premieră, anul viitor, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 22 noiembrie 2022, 13:53
În anul 2018, arheologii constănțeni Traian Cliante, Aurel Mototolea și Tiberiu Potârniche scoteau la lumină fragmente impresionante dintr-o frescă romană, la săpăturile efectuate în apropiere de Moscheea Carol I, din zona veche a Constanței.
S-au mai descoperit și cu alte ocazii fragmente de frescă romană în cetatea Tomisului, dar aceasta este specială prin dimensiunile mari pe care le are, prin coloritul intens pe care îl poartă și prin detaliile care ne trimit cu gândul că ar fi împodobit o clădire publică sau casa impozantă a unui demnitar roman din înalta societate, ne spune arheologul și directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Aurel Mototolea.
Aurel Mototolea: ”Sunt foarte multe fragmente, sunt zeci de lădițe pe care noi le-am recoltat de-a lungul săpăturilor, numai că acest fragment este cel mai compact, mai întreg, să spunem, cel care exprimă ceva concret, din dispunerea unei fresce într-o clădire, din registrele tematice, culorile folosite, din analiza pigmenților, sunt mai multe aspecte. Pare să fie, după materialul găsit, după monede, după materialul ceramic, o clădire cu o funcționalitate îndelungată, care a trecut prin faze succesive de reconstrucție, iar fresca pare să facă parte din etapa de secol V, sau chiar mai devreme.”
Colegul său, arheologul Tiberiu Potârniche își amintește cu drag de ziua în care s-au descoperit aceste fragmente de frescă romană. Ne spune că într-o lume a digitalizării, să prezinți un exponat în original, cântărește foarte mult pentru experiența oricui.
Tiberiu Potârniche: Dincolo de toate proiectele care se întâmplă în zilele noastre, tururi virtuale, 3 D, simulări, replici și așa mai departe, publicul vine să vadă originalul! Și având în vedere că astfel de situații sunt rare, nu sunt unice, dar sunt rare și că starea lor de conservare, sau stadiul în care ajung până la noi este destul de delicat, ne-am dori să putem să legate de viața celor din antichitate.
Anul viitor, această frescă va intra într-un proces de restaurare printr-un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și cel mai probabil, în vara anului 2023 o vom putea admira cu toții la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.
Redactor – Silvia Pascale / redactor online – Daniel Țăndăreanu