Istoricul de artă Ioan Opriş: „Noul album al Muzeului de Artă «Dinu și Sevasta Vintilă» din Topalu surprinde însăși esența Dobrogei“
Publicat de , 15 noiembrie 2022, 10:25
Cel mai mare muzeu rural din Europa – Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă“ din Topalu – se poate mândri cu un nou catalog în care îi veți putea descoperi toate cele 182 lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi, toate semnate de mari maeștri ai artei moderne românești precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady sau Gheorghe Petrașcu.
Catalogul a fost lansat chiar de Ziua Dobrogei. Lansarea albumului a coincis cu vernisajul expoziției de grafică Clădiri de patrimoniu ale Constanței Multietnice, organizată de Asociația Dobrogea de Patrimoniu. Au fost invitați reprezentanți ai tuturor etniilor dobrogene, pentru a vorbi despre moștenirile culturale lăsate de strămoșii lor, clădirile vechi din zona Peninsulară a Constanței numărându-se printre acestea.
Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilă din Topalu“, județul Constanța, este unul dintre cele mai bogate și mai interesante muzee din țară. Amplasat aproape de malul Dunării, într-o casă țărănească ce a aparținut părinților doctorului Gheorghe Vintilă, cel care a donat în anul 1960 valoroasele lucrări, acest muzeu așează Constanța pe harta culturală a țării.
De Ziua Dobrogei a fost lansat un album care prezintă toate 182 lucrări de pictură, 30 de lucrări de grafică și 16 sculpturi găzduite de acest muzeu rural. La lansarea de la Muzeul de Artă a participat și profesorul univ. dr. Ioan Opriș, reputat istoric de artă.
„Nu este doar o carte de ținut în bibliotecă, ci este și o carte de lucru. Ceea ce mi se pare mie foarte important este felul în care ilustrația surprinde esența Dobrogei, lumina! Toate lucrările care au fost alese, au fost alese pe ceea ce creatorii lor au avut de câștigat în contactul cu Dobrogea, aceasta oferind picturii românești o surpriză formidabilă. O aureolă pe care nicio parte a României, din punctul de vedere solar, nu o are!“, a declarat prof. univ. dr. Ioan Opriş.
La eveniment, directorul Muzeului de Artă din Constanța, Lelia Rus-Pîrvan, a mărturisit că acest muzeu de la Topalu este o avuție a tuturor dobrogenilor, iar gestul doctorului Vintilă de a-și dona toată colecția de tablouri satului natal este cu adevărat unul nobil:
„Cred eu că un gest mai frumos decât cel al doctorului Gheorghe Vintilă, de a dărui întreaga sa viață, întreaga sa comoară, până la urmă, pe care a adunat-o, cred eu că nu poate exista, dar cum am mai fost întrebată dacă oamenii continuă să facă astfel de gesturi, răspunsul meu este da! Nu mai departe de acum două săptămâni, o importantă donație s-a realizat tot aici, la Muzeul de Artă din Constanța. Fratele artistului Cezar Atodiresei, respectiv Gelu Atodiresei, a donat 20 de lucrări de pictură și 60 de lucrări de grafică, deci iată că se poate și că oamenii continuă să facă aceste gesturi uimitoare care înseamnă atât de mult pentru comunitatea noastră.“
Constănțenii invitați la eveniment au admirat albumul de o calitate grafică excepțională, publicat la editura Monitorul Oficial.
„Fac parte din generația care o dată pe an făceam excursii cu doamna profesoară de istorie, cu doamna dirigintă la Topalu, mi se părea ceva fantastic, iar acum, revăzând lucrările în acest album, am conștientizat ce importantă este arta pentru a identifica diversitatea culturală și etnică a unei țări, a unei regiuni. Sunt picturi care reprezintă portrete și peisaje din diverse comunități și zone și este senzațional“, a declarat antreprenoarea Mery Mambet, managerul unui hotel din Mamaia, prezentă la eveniment.
În luna februarie 2022, după 14 ani de procese, Muzeul de Artă Constanța a câștigat în mod definitiv procesul privind litigiul pentru lucrările de artă aflate în cadrul Muzeului ”Dinu şi Sevasta Vintilă” care au făcut obiectul unei cereri de revocare a donației formulată de reclamantul Mario Vintilă” a declarat atunci directorul Muzeului de Artă, Lelia Rus Pîrvan. Câștigarea acestui proces de către Muzeul de Artă din Constanța a fost una dintre cele mai mari dorințe ale regretatei Doina Păuleanu, fostul director al instituției de cultură constănțene.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Silvia Pascale