Ţi-e frică de vineri 13? Suferi de… PARASKEVIDEKATRIAFOBIE!
Publicat de Adina Sîrbu, 12 februarie 2015, 23:29
Ziua de vineri în care se nimereşte să cadă şi data de 13 a lunii este o sursă de anxietate pentru mulţi oameni convinşi că o astfel de combinaţie aduce ghinion.
Un antropolog american oferă o ipoteză curioasă despre originile acestei fobii răspândite în ţările occidentale.
Paraskevidekatriafobia este fobia de vineri 13. Definiţia îi aparţine psihoterapeutului Donald Dossey de la Institutului pentru Fobii şi Centrului de Management al Stress-ului din Ashville, Carolina de Nord, SUA. Făcând haz de necaz, Dossey le spune pacienţilor săi că, atunci când vor învăţa să pronunţe acest termen, se vor putea considera vindecaţi de anxietatea produsă de vineri 13.
Şi nu sunt puţini cei care se confruntă cu paraskevidekatriafobia: potrivit Institutului pentru Fobii, între 17 şi 21 de milioane de oameni din Statele Unite ale Americii sunt afectaţi de teama de vineri 13.
Unii oameni sunt atât de îngroziţi de ce li se poate întâmpla, încât amână întâlnirile sau deciziile de afaceri pentru altă zi, nu zboară cu avionul, iar alţii nici măcar nu se dau jos din pat. Efectul este, însă, exact opus: din cauza ideii că ziua le aduce ghinion, oamenii sunt mai predispuşi să aibă accidente sau chiar să se îmbolnăvească, întrucât autosugestia le schimbă comportamentul, iar anxietatea îi face mai neîndemânatici, spun specialiştii.
Antropologul Philips Stevens Jr. de la Universitatea din Buffalo, New York, crede că fobia are legătură cu originile creştinismului şi crucificarea lui Isus. La Cina cea de Taină au fost treisprezece prezenţe, Iisus Hristos fiind înconjurat de cei 12 apostoli. Evenimentul a avut loc în Joia Sfântă, seara, iar a doua zi Mântuitorul a fost răstignit. Era o zi nefastă de vineri. Prin urmare, conform Philips Stevens Jr., asocierea dintre data de 13 şi ziua de vineri a devenit semn de rău augur.
În ceea ce priveşte termenul paraskevidekatriafobia, acesta provine din limba greacă, fiind format din trei cuvinte care înseamnă „vineri“, „treisprezece“ şi „frică“.