UN RADIO CÂT O ISTORIE | Momente marcante în istoria radioului public şi misiunea sa în dezvoltarea societăţii
Publicat de , 1 noiembrie 2022, 17:31 / actualizat: 1 noiembrie 2022, 19:04
„Alo, alo, aici Radio Bucureşti!“ – se auzea, acum 94 de ani, de la microfonul postului public de radio. Primele cuvinte în eter au fost rostite de profesorul Dragomir Hurmuzescu, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi „părinte al radiofoniei româneşti”.
Discursul său poate fi considerat actul de naştere al radioului din România. În mesajul său, „părintele radioului“ sublinia rolul important al acestui mijloc de comunicare în dezvoltarea societăţii.
„Radiofonia este de o mare importanţă socială, cu mult mai mare decât teatrul, pentru răspândirea culturii şi pentru unificarea sufletelor, căci se poate adresa la o lume întreagă, pătrunzând în coliba cea mai răzleaţă a săteanului. În curând va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor.
De aceea se cuvine să facem tot posibilul pentru a câştiga din întârziere faţă de vecinii noştri în această chestiune. Să ne îndeplinim fiecare datoria. Noi, de muncă mai departe pentru a vă da programe atrăgătoare şi interesante, şi dumneavoastră să ne daţi cât mai multe mijloace materiale şi entuziasm de încurajare.
Noi să vă dam recepţiuni curate, fără paraziţi, iar, dumneavoastră să convingeţi şi să readuceţi la sentimentul datoriei şi a contribuţiunii pe cei cu posturi clandestine, cei care formează paraziţii societăţii noastre de difuziune.
Prin participarea cât mai numeroasă a iubitorilor radiofoniei, prin contribuţia lor efectivă, vom putea asigura o repede dezvoltare a acestei aplicaţiuni, spre ridicarea culturală şi economică a ţării, fără multe sacrificii din partea statului, dar, cu mulţumirea tuturor. Într-un ceas bun!”, iată o parte din discursul rostit, în urmă cu 94 de ani, de Dragomir Hurmuzescu, de la microfonul Radio România.
Radioul public a avut o importantă misiune în timpul evenimentelor marcante din istoria contemporană a României. De-a lungul a aproape un secol de existenţă a avut atât rol de informare, cât şi de educare şi, în egală măsură o funcţie culturală, dar şi de divertisment.
A însoţit România de-a lungul istoriei ultimilor 94 de ani. În arhivele sale se regăsesc momentele marcante ale ultimului secol. La microfonul Radio România s-au aflat atât conducătorii ţării, cât şi intelectualii vremii.
Discursul Regelui Carol II, Către Parlamentul Român, a fost transmis în direct în 8 iunie 1930, ora 11, de la Parlamentul României. De asemenea, discursul rostit cu ocazia inaugurării Arcului de Triumf (1936) a fost difuzat în direct la 1 decembrie 1936, dată la care se împlineau 18 ani de la Marea Unire. Cuvântarea M.S. Regelui Carol II-lea cu ocazia dezvelirii statuii Regelui Carol I a fost, de asemenea, transmisă în direct din Piaţa Regală, la data de 9 mai 1939.
Proclamația Regelui Mihai, de la 23 august 1944, când ţara noastră a decis întoarcerea armelor împotriva nemților, a fost, de asemenea, citit la radio.
În anii ’80, Radioteleviziunea, aflată sub controlul direct al statului din 1948, în urma decretului de naţionalizare, începe să resimtă din ce în ce mai mult presiunile statului. În 1985, din ordin de partid, sunt desfiinţate studiourile teritoriale de radio. Programul 1 şi Programul 2 îşi reduc emisia la 18 ore pe zi fiecare, iar Programul 3 – la 11 ore.
În 22 decembrie 1989 la ora 12:27, Radiodifuziunea Română transmite primul mesaj al revoluţionarilor din Capitală. În aceeaşi noapte, la îndemnul cetăţenilor, studiourile teritoriale îşi reluau rând pe rând activitatea.
Astăzi, Radioul public înseamnă nouă posturi naţionale, o reţea regională de zece posturi, o agenţie de presă, dar şi o editură.
Mai jos, câteva momente marcante din istoria radioului public
- 1 noiembrie 1928 – a fost lansat în eter primul semnal radiofonic, urmat de prima emisiune radio oficială, care a debutat prin cuvântul marelui fizician român Dragomir Hurmuzescu
- 9 noiembrie 1928 – Apare primul număr al revistei „Radiofonia“, publicaţie oficială a societăţii
- 30 noiembrie 1928 – Primul concert simfonic radiodifuzat susţinut de Orchestra Radio sub bagheta lui Mihail Jora are în program exclusiv Mozart şi Haydn
- 10 martie 1929 – Debutează la Radio, cel mai de seamă conferenţiar al Radioului, Nicolae Iorga
- 3 martie 1930 – Se inaugurează „Universitatea populară“, devenită ulterior „Universitatea Radio”, emisiune ce transmite cicluri de conferinţe din toate domeniile de activitate, susţinute de personalităţi ale intelectualităţii româneşti, din perioada interbelică – cu prelegerea lui Dimitrie Gusti „Menirea Radiofoniei Româneşti“
- 11 iunie 1933 – Prima transmisie în direct a unui meci de fotbal, România – Iugoslavia, din Cupa Balcanică
- 4 aprilie 1936 – Este promulgată „Legea pentru organizarea şi funcţionarea Radiodifuziunii”
- 20 februarie 1937 – este realizată recepţia tehnică definitivă a postului Radio România
- 2 noiembrie 1941 – Se inaugurează postul Radio Moldova de la Iaşi
- 27 noiembrie 1952 – Este inaugurat actualul sediu al Radiodifuziunii, realizat după trei ani de lucrări
- 15 martie 1954 – Este înfiinţat postul regional Cluj
- 6 iunie 1954 – Se înfiinţează postul regional Craiova
- 5 mai 1955 – Este înfiinţat postul regional Timişoara
- 1 mai 1956 – Se înfiinţează postul regional Iaşi
- 21 ianuarie 1990 – Radio Constanţa a fost cel dintâi post regional de radio care a început să emită, după Revoluţia din decembrie 1989
- martie 1990 – începe să funcţioneze Centrul de Informaţii şi Sinteză, viitoarea Agenţie de presă RADOR
- august 1994 – Canalul Radio România Tineret devine primul canal FM stereo din România
- 30 octombrie – 6 noiembrie 1994 – Are loc, la iniţiativa Radio România, prima ediţie a Târgului GAUDEAMUS – Carte de învăţătură, găzduit în foaierul Sălii de Concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii
- ianuarie 1996– Radio România Internaţional realizează primele transmisiuni prin satelit
- 24 martie 1997 – Începe să emită Radio România Muzical, pe frecvenţa de 72.08 MHz
- 1 februarie 2001 – A fost inaugurată Camera ştirilor, echipată cu cel mai performant nivel tehnologic al momentului
- 19-24 septembrie 2002– Societatea Română de Radiodifuziune organizează, împreună cu Uniunea Scriitorilor, Festivalul Internaţional „Zile şi nopţi de literatură”
- noiembrie 2004 – Societatea Română de Radiodifuziune deschide un nou post Radio Sighet
- 1 noiembrie 2004 – Are loc lansarea oficială a emisiei digitale prin internet a postului Radio România Tineret, care se va numi Radio3Net
- 1 martie 2006 – Antena Satelor devine post naţional
- 2 iulie 2008 – Au loc schimbări ale postului public de radio în ceea ce priveşte identitatea vizuală atât la nivel de corporaţie, cât şi pentru 6 dintre posturile sale
- septembrie 2009 – Pentru a întregi oferta editorială, Radio România a lansat două site-uri noi: www.politicaromaneasca.ro– primul portal media dedicat exclusiv politicii interne şi externe – şi www.romania-actualitati.ro– versiunea online a postului Radio România Actualităţi
- 1 decembrie 2011 – Radio Chişinău, un produs al Radio România, realizat în colaborare cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, s-a lansat official
- 1 martie 2019 – Cel mai nou post de radio al Societăţii Române de Radiodifuziune a început să emită, la Braşov, pe frecvenţa 93,3 FM. Radio România Braşov FM se adresează ascultătorilor dornici de informaţie echidistantă şi concisă, muzică bună, divertisment de calitate, cultură şi sport. Sub sloganul „Mereu la înălţime”, studioul din inima ţării vine ca o completare firească şi necesară a reţelei studiourilor teritoriale Radio România.
Redactor: Alina Enache / Surse: rador.ro, arhive-radio.ro / Foto: arhive-radio.ro