UN RADIO CÂT O ISTORIE | „La Radio România am auzit pentru prima dată cuvântul «libertate»“
Publicat de , 1 noiembrie 2022, 13:32
La 1 noiembrie sărbătorim, an de an, Ziua Radioului Public, iar astăzi se împlinesc 94 de ani de când s-a difuzat, pentru întâia oară, la microfonul postului Radio România, apelul Aici, București, Radio România! Pentru mulți dintre noi, Radioul Public rezonează cu amintirile copilăriei noastre, cu teatrul radiofonic sau cu știrile pe care le-am ascultat împreună cu părinții și bunicii noștri.
Ziua Radioului Public este o ocazie specială să povestim despre noi, despre copilărie și despre cum și-a pus amprenta Radioul Public asupra devenirii noastre. Am stat de vorbă cu prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice a Universității Ovidius conf. univ. dr Daniel Citirigă, care ne-a mărturisit că, pentru el, Radioul Public a însemnat vocea care i-a transmis pentru întâia oară cuvântul Libertate!
„Am o amintire aparte. În data de 22 decembrie 1989, aveam 7 ani și merge radioul în casă… Şi știu că mama mea gătea și am auzit, la un moment dat, știam sigur că există, lumea ieșise în stradă la București și am auzit – «În numele lui Dumnezeu, Radio România este liberă este un radio liber. Dictatorul a fugit!» Şi atunci asta mi-a rămas în amintire – invocarea lui Dumnezeu. Era evident, ceva se întâmplase, pentru că știm regimul comunist era unul ateu şi nu se permitea aşa ceva“.
O copilărie mângâiată de învățăturile bunicilor și de muzica Radioului Public a avut și directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Şimşensohn, care ne povestește o întâmplare neașteptată din timpul studenției, legată de Radio România Cultural.
„Aparatele le am perfect în tipărite pe retină, acele aparate pe care bunicii căutau mereu canalul. Dintotdeauna se asculta Radio România Actualități. Eu, crescând ulterior și fiind student la teatru, ascultam foarte mult Radio România Cultural. Una dintre amintirile foarte frumoase legate de Radio România Cultural este momentul când, cred că eram student sau imediat după, am câștigat un concurs la care am participat la Radio România Cultural, un concurs pe teme culturale, iar finala a fost pe teme de egiptologie și am câștigat o excursie întreagă în Egipt. E o amintire foarte, foarte plăcută.“
Rămânem în zona teatrului, iar jurnalista Mirela Stîngă din Constanța, coordonatoarea unei publicații online de cultură, ne spune în ce mod teatrul radiofonic transmis de radioul public și-a lăsat amprenta asupra profesiei pe care o are în prezent.
Îmi aduc aminte și acum cu mare bucurie că ascultam teatru radiofonic seara și în memoria mea este acum piesa «Baltagul», pe care o ascultam cu fratele meu și eram destul de mititică și întrebam – «Dar ce este un Baltag?» Am fost impresionată de vocile actorilor și de atunci am rămas cu dragoste acesta pentru teatru.“
La 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, s-a difuzat oficial prima emisiune a postului Radio România atunci când s-a auzit pentru prima dată apelul: „Aici, București, Radio România”.
Emisiunea a început cu discursul profesorului Dragomir Hurmuzescu, cel care a știut mereu că „Radiofonia este de o mare importanță socială și că în curând va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor”,a mărturisit acesta.
Redactor: Silvia Pascale / Editor online: Alina Enache / Foto: Arhivă, facebook.com