TULCEA: Fonduri europene suplimentare pentru grupurile de acţiune locală
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 27 octombrie 2022, 13:22
Grupurile de acţiune locală (GAL) au primit fonduri suplimentare pentru punerea în aplicare a proiectelor pe care le au în strategiile de dezvoltare a comunităţilor, aşa încât gradul de contractare şi de absorbţie a fondurilor primite a scăzut.
Preşedintele GAL Dobrogea de Nord Tulcea, Dan Drăgan, a declarat că grupul pe care-l conduce a primit aproximativ 600.000 de euro pentru proiectele din unităţile administrativ-teritoriale pe care le deserveşte, oraşul Isaccea şi comunele Smârdan, I.C. Brătianu, Grindu, Greci, Jijila, Văcăreni, Luncaviţa, Isaccea, Niculiţel, Somova, Ceatalchioi şi Pardina.
‘Gradul de contractare a fost, până la venirea fondurilor de tranziţie, de 98%, iar acum evident a scăzut. Gradul de plăţi a fost de 70%, iar el începe să scadă. Vom trage însă linia în 2025’, a menţionat preşedintele GAL Dobrogea de nord Tulcea.
El a mai spus că la începutul exerciţiului financiar 2014-2020 grupul a primit, în baza strategiei de dezvoltare, 2,8 milioane de euro, însă în urma suplimentărilor bugetul a ajuns în prezent la 3,6 milioane de euro.
‘Acum întocmim ghidurile de finanţare pentru beneficiari, pentru ca fondurile de tranziţie să ajungă la populaţie’, a precizat Drăgan.
Şi alte GAL-uri din judeţul Tulcea au primit fonduri de tranziţie.
GAL Delta Dunării, grup care deserveşte comunele Beştepe, Nufăru, Mahmudia, Murighiol, Valea Nucarilor, Sfântu Gheorghe şi oraşul Sulina, a primit circa 500.000 de euro.
‘Pentru perioada următoare, vrem să facem tabere pentru copii, pe nişte criterii foarte bine stabilite care vizează sărăcia şi izolarea (familiilor din care provin copiii – n.r.)’, a precizat preşedintele GAL Delta Dunării, George Roşca.
GAL-urile sunt entităţi formate din actori publici şi privaţi care deservesc un teritoriu identificat prin acelaşi specific al problemelor populaţiei. În baza nevoilor identificate în teritoriul respectiv, întocmesc strategii de dezvoltare care pot primi finanţări nerambursabile prin programul LEADER, iniţiativă comunitară a UE apărută după reforma fondurilor structurale din 1989.
În judeţul Tulcea, funcţionează cinci asemenea grupuri.
Sursa – Agerpres / redactor online – Daniel Țăndăreanu