Peste 30% dintre profesori spun că nu ar reclama abuzul sexual asupra unui minor, arată o cercetare realizată de World Vision România

Publicat de , 20 octombrie 2022, 14:48
Peste 30% dintre profesori spun că nu ar reclama abuzul sexual asupra unui minor, în timp ce un procent aproape egal de elevi afirmă că, la şcoală, au fost atinşi într-un mod care i-a făcut să se simtă inconfortabil. Sunt datele celei mai recente cercetări, realizate de World Vision România, despre violenţa sexuală asupra minorilor.
Andreea Bujor, director de comunicare al fundației:
„La școală nu se discută absolut deloc despre aceste subiecte, ele sunt considerate a fi tabu. În continuare, nu știu, există această rușine a victimei, faptul că nu este crezută… În momentul în care în școli s-ar discuta mai mult despre asta am povestit nu știu, la ora de dirigenție, de exemplu, poftim, asta înseamnă abuzul sexual, dacă vreți să reclamați, puteți să veniți aici sa reclamaţi la Protecția Copilului, la Poliție și așa mai departe… În momentul acela copilul ar simți că este un spațiu sigur unde poate să reclame aceste lucruri.“
Dacă ar trece printr-un abuz sexual, unu din trei adolescenţi nu ar avea deloc sau doar în mică măsură încredere să vorbească cu părinţii, din cauza fricii şi a ruşinii de a nu fi judecaţi, arată același studiu. Tot unu din trei n-ar suna nici la Poliţie, nici la Protecţia Copilului.
Încrederea cea mai scăzută este, însă, în cadrele didactice. Abia unu din cinci adolescenţi ar vorbi cu un profesor dacă ar trece printr-un abuz sexual.
Un lucru este bine de știut, nici părinții și nici profesorii nu sunt instanțe de judecată, rolul lor este să semnaleze abuzul, spune Andreea Bujor:
„Peste 30% dintre profesori nu ar reclama abuzul sexual asupra unui minor pentru că consideră că nu ar avea suficiente dovezi. Aici aș vrea să fac o precizare – nici părintele, nici profesorul nu sunt instanțe de judecată. Așadar, instanța de judecată este responsabile să vadă dacă acest lucru s-a întâmplat sau nu. Pentru un profesor sau un părinte, responsabilitatea față de respectivul copil este să reclame. Mai departe, se vor face cercetări, anchetă și se va dovedi.“
Cercetarea despre abuzurile sexuale asupra copiilor a fost realizată în rândul elevilor, profesorilor şi părinţilor, în perioada 23-30 septembrie 2022. La chestionar au răspuns aproximativ 700 de elevi, 450 de profesori și 1.000 de părinți.
Redactor: Cristina Ghelasie / Editor online: A. Enache / Foto: pexels.com