Barjă scufundată în Dunăre
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 februarie 2015, 19:50
O barjă care s-a scufundat, miercuri, în Dunăre făcea parte dintr-un convoi care se deplasa de la Vukovar (Croaţia) spre Moldova Veche şi transporta 847 de tone de îngrăşământ agricol, ambalat în saci de plastic, astfel că riscul unor posibile efecte asupra ecosistemului sau calităţii apei este redus.
Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Ministerul Afacerilor Interne, barja care s-a scufundat în Dunăre avea la bord 847,9 tone de fertilizant agricol, ambalat în saci de plastic, şi făcea parte dintr-un convoi alcătuit din nava Baziaş, două barje şi trei şlepuri, care fuseseră încărcate într-un port din Croaţia, cu destinaţia Moldova Veche.
În urma incidentului, nu au existat victime, dar vicepremierul Gabriel Oprea, preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), a ordonat Centrului Operaţional de Comandă al Guvernului şi Platformei de Coordonare Operaţională – structuri subordonate CNSSSU – să verifice gradul de risc potenţial pentru mediul înconjurător.
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor au precizat, într-un comunicat de presă, că încărcătura barjei, o „substanţă de tip îngrăşământ NPK, utilizat în agricultură”, a fost ambalată integral în saci.
„Încărcătura barjei scufundate este ambalată integral în saci cu folie dublă de polietilenă (insolubili în apă) şi rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunărea sau asupra calităţii apei fiind reduse”, se arată în comunicat.
Ministerul Mediului a dispus, totodată, ca Administraţia Naţională Apele Române să asigure monitorizarea permanentă a calităţii apelor pe mai multe secţiuni de control, pe durata recuperării încărcăturii scufundate.
„Cu toate că la această oră evenimentul înregistrat la Moldova Veche constituie un incident petrecut pe fluviul Dunărea şi nu o poluare accidentală, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă a dispus informarea cu caracter preventiv a statelor riverane Dunării, situate în aval de locul producerii incidentului, în baza Convenţiei internaţionale pentru protecţia fluviului Dunărea”, mai arată sursa citată.
Incidentul s-a produs pe fluviul Dunărea, în apropierea portului Moldova Veche, în jurul orei 14.00. Barja făcea parte dintr-un convoi se deplasa dinspre Vukovar (Croaţia) spre Moldova Veche.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” din judeţul Caraş-Severin anunţau că echipajul de pe nava care s-a scufundat a reuşit să se transfere în timp util pe o altă barjă din convoi, înainte de sosirea echipajelor de intervenţie.