Ziua Mondială a Pacienților și a Lucrătorilor Sanitari
Publicat de Carmen Secuiu, 11 februarie 2015, 18:33
Ziua Mondială a Bolnavului și a Personalului Medical a fost introdusă de către Papa Ioan Paul al II-lea, ca o modalitate pentru credincioși și necredincioși de a face ceva pentru oamenii bolnavi, prin rugăciuni și acțiuni concrete.
În această zi, în care este comemorată și Fecioara de la Lourdes, organizațiile religioase oferă bolnavilor medicamente, alimente și îndrumare spirituală.
Ziua Mondială a Bolnavului a fost celebrată pentru prima dată pe 11 februarie 1993.
Acestă zi reprezintă o ocazie pentru a crea conexiuni puternice de solidaritate între cei sănătoși și cei bolnavi, foarte importante pentru a-i încuraja și a-i ajuta să treacă mai ușor peste acel moment de suferință.
Este o ocazie de a reflecta asupra sensului durerii și este important pentru toată lumea să înțeleagă că oamenii bolnavi au nevoie de înțelegere și de susținere atât din partea celor celor dragi, dar și de sprijinul sufletesc al medicilor. Aceasta reprezintă asumarea responsabilității medicale.
Cum se poartă medicii cu pacienții, dacă au simțit implicare din partea celor care i-au tratat, dacă au apelat la psihologi, înțelegând că nu au alte boli, dar sunt mai sensibili și au nevoie de mai multă atenție din partea celor din jur, ne-au răspuns unii dintre constănțeni, în vox-ul următor. ”Prefer să mă tratez acasă decât să apelez la serviciile medicale românești”, ne-a spus o interlocutoare. S-o ascultăm în vox-ul audio.
carmensecuiu@radioconstanta.ro