UDTTMR a organizat cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar
Publicat de Doina Sirbu, 15 septembrie 2022, 15:29
Cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional al Dansului, Cântecului și Portului Popular Turco – Tătar este un eveniment cu tradiție la Constanța, organizat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România, ediția de anul acesta (2-4 septembrie) desfășurându-se cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
Festivalul a debutat cu tradiționala paradă a portului popular unde peste 800 de participanți au pornit de la Sala Sporturilor din Constanța, într-un marș al frumosului și al valorilor identitare, spre încântarea constănțenilor și a turiștilor care i-au însoțit pe artiștii de diferite etnii și vârste pe tot traseul care a traversat Piața Ovidiu – Centrul Vechi, având ca punct final faleza din Constanța. Pe lângă frumusețea costumelor populare, participanții la paradă au interpretat și cântece tradiționale, înveselind atmosfera și bucurându-i pe spectatori. Și-au etalat zestrea culturală membrii ansamblurilor „Kud Kolo” (Uniunea Sârbilor din România), „Karasevska Zora” (Uniunea Croaților din România), „Sonțe” (Asociația Macedonenilor din România), Primăvara și Ansamblul vocal Zadunaiska Sici (Uniunea Ucrainenilor din România), „Stele de Mare” (Comunitatea Rușilor – Lipoveni din România), „Karacabey” (Bursa – Turcia), alături de ansamblurile UDTTMR „Qanara”, „Karasu”, „Can Renkler” și „Canlar”. Toate aceste ansambluri au evoluat sâmbătă, 3 septembrie a.c., pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” într-un regal de culoare, muzică și dansuri tradiționale, alături de ansambluri ale Comunității Elene din România, Uniunii Bulgare din Banat, Uniunii Democrate Turce din România, Federației Comunităților Evreiești din România și Asociației Partida Romilor „Pro Europa”.
Manifestarea, a avut loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” din Constanța, ansamblurile participante la ediția din acest an, au pus în valoare una dintre cele mai de preț moșteniri culturale și anume folclorul pe care fiecare dintre comunitățile etnice din România o dețin, fiind un bun prilej de promovare a multiculturalității dobrogene și a modelului de conviețuire interetnică.
Conform organizatorilor în deschiderea spectacolului, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a înmânat câte o plachetă președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, și primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, în semn de mulțumire pentru susținerea demersurilor de promovare a valorilor identitare ale etniei tătare.
La eveniment au fost prezenți și deputatul UDTTMR, Varol Amet, muftiul Muurat Iusuf, subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, Dincer Geafer, subsecretarul de stat de la Ministerul Tineretului și Sportului, Radu Antohi, consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Emre Yurdakul. În a treia zi a festivalului ansamblurile participante au prezentat programe artistice în loclaitățile Mangalia, Medgidia și Techirghiol.
Redactor – Ghiulsen I. Ismail / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – arhiva facebook/UDTTMR