Ce soluții avem la îndemână pentru a scădea consumul energetic
Publicat de Doina Sirbu, 14 septembrie 2022, 08:44
Venirea toamnei și a iernii, în perspectivă, trebuie să ne responsabilizeze în privința consumurilor energetice, astfel încât în fiecare gospodarie să existe o minima preocupare pentru a diminua consumurile generate de aparatura electrocasnică.
Care ar fi cele mai energofage aparate care există în fiecare gospodărie și cum impactează ele consumul general și, de asemenea, ce soluții avem la îndemână pentru a scădea consumurile, fără a diminua nivelul de confort? Despre acest subiect a vorbit Cosmin Bucur, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie a Universității Ovidius.
“Sunt acei consumatori pe care, în general, nu îi scoatem din priză, cum ar fi frigiderele și consumatori din aceștia cu consumuri intermitente, dar mari, cum ar fi aparatele de aer condiționat. Să încercăm să înlocuim acele aparate vechi cu aparate mai noi, de mai bună calitate, să fim mult mai atenți la aceste clase energetice. Putem discuta și de aparate electrocasnice mai speciale care sunt mari consumatoare de energie, cum ar fi uscătoarele de rufe care au clasă energetică foarte slabă sau mașini de spălat vase”, spune Cosmin Bucur, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie a Universității Ovidius.
Orientativ. Ce înseamnă un bec uitat aprins care arde aiurea în timpul zilei? Un aparat de aer condiționat folosit 3 ore în loc de 2 ore spre exemplu, un televizor la care nu se uită nimeni și el funcționează totuși timp de 5 ore mai mult, poate chiar un laptop uitat aprins? Deși sunt niște consumuri mici, ele se adună.
“Un bec a prins lăsat aiurea timp de o oră sau 2, este o greșeală. Tocmai vorbim de atitudine la modul general pe care trebuie s-o avem dacă lăsăm un aer condiționat timp de 2-3 ore în plus, deja acolo putem vorbi de câțiva lei la factură. Toate aceste echipamente care funcționează în plus fără a fi nevoie de ele nu fac decât să solicite instalația electrică”, precizează Cosmin Bucur, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie a Universității Ovidius.
Ce facem cu centralele termice pe gaz? Le pornim, le oprim sau este de preferat o funcționare constantă pe toată durata zilei?
“Mai degrabă cumpărăm centrale noi pe condensare pe comand termostate inteligente. Adică modul de funcționare al centralelor nu trebuie să fie la atitudine unei persoane care oprește sau îi dă drumul după cum crede-l de cuviință și să aibă termostat inteligent cu program pe timp de zi, cu program pe timp de noapte cu program. Dacă o perioadă nu ești acasă, aceste termo-stație inteligente realizează economii substanțiale fără să facem rabat la un conform minimal”, mai spune Cosmin Bucur, șef de lucrări la Facultatea de Inginerie a Universității Ovidius.
Redactor – Laurenţiu Despina / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – unsplash.com