Deformările coloanei ar trebui şi ele incluse în triajul epidemiologic, spun specialiştii
Publicat de Doina Sirbu, 13 septembrie 2022, 14:57
Majoritatea copiilor și adolescenților suferă de scolioză, iar triajul epidemiologic al elevilor ar trebui să cuprindă și examinarea coloanei vertebrale! Semnalul de alarmă este tras de dr. Iulia Belc, șefa Secției de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol. La problemele de sănătate ale copiilor contribuie ghiozdanele prea grele, dar și postura incorectă în bancă sau la biroul de acasă.
Pe lângă bolile infecţioase şi parazitare, deformările coloanei ar trebui şi ele incluse în triajul epidemiologic, este de părere doctor Iulia Belc, șefa Secției de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol.
“Majoritatea copiilor, adolescenţilor au aceste scolioze. De aceea, este foarte important ca medicul şcolar, o dată pe an sau de două ori pe an, să facă un triaj al tuturor copiilor, să vadă dacă coloana vertebrală are o poziţie corectă sau există deja o scolioză instalată. Şi în momentul respectiv, copilul trebuie trimis la un medic specialist de reabilitare medicală ca să poată să-i facă evaluare completă”, spune doctorul Iulia Belc, șefa Secției de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol.
Medicul primar, Iulia Belc, mai spune că ghiozdanul prea greu sau băncile şi birourile neporivite contribuie la deformările coloanei.
“Pe lângă ghiozdan, aş mai accentua şi asupra poziţiei în bancă, dar nu numai în bancă, pentru că în ultimii doi ani, prin învăţatul acasă, în diverse poziţii cum ar fi în pat, la laptop, la telefon sau la birou, o poziţie incorectă poate avea aceleaşi urmări exact ca purtarea incorectă a unui ghiozdan. Din păcate, la noi în şcoală există nişte bănci standard. Dimineaţă învaţă copiii de clasa I, după-amiază pot învăţa în aceeaşi clasă copiii de clasa a VIII-a. Poziţia corectă este ca unghiul format între corp şi coapsă şi între coapsă şi gambă, trebuie să fie un unghi de 90 °. Dacă picioarele copilului nu ajung să ia contact cu solul, atunci trebuie pus un scăunel special pentru picioare”, mai spune doctorul Iulia Belc, șefa Secției de Recuperare Medicală Neuropsihomotorie Copii a Sanatoriului Balnear Techirghiol.
În prezent, în judeţul Constanţa există un deficit de 50 de medici şcolari, astfel că părinţii trebuie să observe singuri eventalele vicii de poziţie şi postură şi să apeleze la specialişti.
Redactor – Cătălina Radu / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – unsplash.com