Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIUL DIMINEȚII. Înotătorul Patrick Sebastian Dinu: „Mi-am numărat medaliile acum 3-4 ani și erau în jur de 250″

INTERVIUL DIMINEȚII. Înotătorul Patrick Sebastian Dinu: „Mi-am numărat medaliile acum 3-4 ani și erau în jur de 250″

Publicat de Adrian Băncilă, 10 septembrie 2022, 12:13

Sunt tineri, ambițioși, talentați și muncitori. Fac sport de performanță și ne bucură prin rezultatele pe care le obțin la nivel European și mondial. Zilnic sunt în bazin și în sala de forță și luptă pentru a-și îndeplini visul.

Unul dintre acești tineri este înotătorul constănțean Patrick Sebastian Dinu(17 ani), care continuă să-și adauge medalii strălucitoare în palmaresul internațional.

La Campionatul Mondial de juniori de la Lima (Peru), Patrick a devenit campion mondial cu ștafeta masculină de 4X100 m liber( din care au mai făcut parte David Popovici, Alexandru Constantinescu și Ștefan Cozma)  și a cucerit argintul  cu ștafeta mixtă de 4×100 de metri liber a României(alături de David Popovici, Bianca Costea și Rebecca Diaconescu).

Patrick a început nataţia sub îndrumarea celebrului Răzvan Florea (medaliat olimpic în 2004), cel care îl pregăteşte şi astăzila Atena Sport Club.

Invitat în direct la matinalul “Bună Dimineața” de la Radio Constanța, sportivul ne-a povestit ce înseamnă pentru el natația.

Patrick Sebastian Dinu: Am început înotul la vârsta de 6 ani, deci până acum s-au strâns 11 ani. Nu am pe nimeni în familie care să fi practicat sport de performanță, într-adevăr părinții mei au făcut sport dar nu la acest nivel. La înot am ajuns la îndemnul medicului pentru că aveam o bronșită asmatiformă(de fapt încă o mai am). Mi s-a spus că înotul o să mă ajute și într-adevăr m-a ajutat.Și ce pot să spun…m-am îndrăgostit de sport. Eram un pic cam fricos la început, mai mult stăteam pe margine ce-i drept și găseam o scuză cum că mă doare burta sau ceva de genul acesta. Îmi plăcea să stau pe margine și să mă uit la ceilalți și așa mi-am făcut într-un final curaj să intru în apă. Recunosc că m-a ajutat puțin antrenorul meu Răzvan Florea, care m-a împins în bazin și cu ajutorul lui am învățat apoi să înot.

Care a fost prima competiție la care ai participat?

Patrick Sebastian Dinu: A fost chiar aici la Palatul Copiilor, aveam 6 ani și jumătate. Mi-am numărat medaliile acum 3-4 ani și erau în jur de 250. În camera mea se află medaliile de la europene și mondiale pentru că sunt cele mai importante medalii ale mele iar pe restul le țin în niște cutii pe undeva pe-acasă.

Câtă muncă este în spatele acestor rezultate frumoase?

Patrick Sebastian Dinu: Și nouă ne place să ne ascultăm imnul pe podiumul de premiere, este ceva unic pe care nu îl pot descrie, munca este foarte multă, mă antrenez în jur de 4 ore pe zi: 2 ore dimineața (de la 6 la 8 sunt în apă) și 2 după-amiaza în bazin sau eventual o oră de pregătire fizică.

Cum a fost în perioada de pandemie? Ai simțit că lunile în care nu ai putut intra în bazin te-au tras în jos?

Patrick Sebastian Dinu: Perioada de pandemie a fost într-adevăr grea, mi se pare că la înot, mai mult ca la alt sport, pauza dăunează, este ceva ce noi înotătorii îl numim simțul apei și aș vrea să vi-l pot descrie dar nu știu sigur cum să o fac. Cei care practică sportul știu la ce mă refer. Este efectiv modul cum simțim noi apa și este lucrul pe care îl pierzi cel mai repede atunci când iei o vacanță de la acest sport. De lucrul acesta ne era frică după 4 luni în care nu ne-am putat antrena în bazin, că o să ne pierdem acest simț al apei. Dar nu a fost cazul, a fost foarte bine. Primele 2 săptămâni ale pandemiei le-am luat ca pe o vacanță necesară, dar apoi, când am văzut că nu există niciun semn că ne-am putea relua antrenamentele, am început să practic pregătirea fizică pe uscat, acasă. Mi-am construit o mini-sală în propria casă.

Restricțiile s-au ridicat, au venit competițiile, în avalanșă chiar…

Patrick Sebastian Dinu: Au fost multe, dar nu mă plâng! Pentru mine, pentru colegii mei a fost ceva foarte special ca România să găzduiască la Otopeni Campionatul European pentru juniori, să fim practic casă la noi la o asemenea competiție de cel mai înalt nivel.Publicul a fost extraordinar, a creat o atmosferă unică pe care sper să o simțim din nou la anul, când europenele juniorilor în bazin scurt se vor desfășura tot la Otopeni. Nici că se putea întâmpla mai bine, am ieșit pe locul II ca țară în clasamentul pe medalii, un loc pe care România nu cred că l-a mai ocupat niciodată.

Care este cel mai bun prieten al tău dintre înotătorii români?

Patrick Sebastian Dinu: Aș putea spune că este colegul meu din ștafetă Ștefan Cozma pentru că pe el îl știu de cel mai mult timp, cu el am concurat încă de la 7 ani, când mergeam la Cupa Bacăului și la alte competiții pentru copii. David Popovici este un băiat extraordinar și el, este foarte modest, se comportă ca și când nu ar avea performanțele pe care le are.

Despre sportivul Patrick Sebastian Dinu am vorbit.Cum este omul Patrick Sebastian Dinu?

Patrick Sebastian Dinu: Îmi place foarte mult să citesc, îmi place să desenez. Vreau să învăț să desenez grafic, pe tabletă, asta fac în momentul de față. Sper să reușesc să termin 40 de cărți anul acesta, momentan sunt undeva pe la a 28- carte, dacă nu mă înșel.Ultima carte pe care am citit-o? Se numește „Excitat”, știu că acum ascultătorii noștri or să râdă, dar vreau să precizez că este vorba despre istoria hormonilor , cum au apărut și ce experimente s-au făcut pentru a-i descoperi, este o carte științifică. Aș putea spune că am fost puțin răsfățat când m-am întors de la mondialele de la Lima. Mama m-a întrebat ce vreau să mănânc și sincer am vrut o ciorbă de pui a la grec, pentru că acolo n-am mâncat pic de supă. Iar ca prăjituă am vrut neapărat o tartă, simțeam nevoia să mănânc dulce după toată această perioadă în care nu am avut voie nimic dulce.

Ce gânduri de viitor ai?

Patrick Sebastian Dinu: Momentan sunt clasa a XII-a și urmează Bacalaureatul pentru mine. Bine, de fapt a doua jumătate de Bacalaureat, eu fiind la Cambridge suntem pe sistem englezesc și examenul de bacalaureat se împarte pe 2 ani: a XI-a și a XII-a.

Care este materia preferată?

Patrick Sebastian Dinu: Biologia. Tot ea este și materia care îmi dă bătăi de cap. Chimia și biologia îmi plac foarte mult dar sunt și cele mai grele materii, dar le învîț dat fiind că vreau să merg cu medicina mai departe. Am terminat clasa a X-a spunând că vreau să mă fac avocat, dar după vacanța de vară, când am intrat în clasa a XI-a, m-am răzgțndit. Nu înțelegeau profesoarele de chimie și biologie de ce sunt așa de activ la materiile lor, iar când le-am dezvăluit motivul nu le-a venit să creadă.

Când revii la antrenamente?

Patrick Sebastian Dinu: Miercuri de dimineață mă întorc în bazin și totodată voi începe și pregătirea fizică. A fost o pauză pe care chiar simțeam nevoia să o iau după un an de muncă intensă. A fost o vacanță scurtă dar sincer îmi este dor de bazin. Am avut parte la Lima de susținători români și acolo a fost o cerere mai mare de autografe și poze, dar eu mă simt la fel ca înainte, nu pot spune că acum sunt diferit.

Care este visul tău cel mai mare de sportiv?

Patrick Sebastian Dinu: Normal, ca orice sportiv, medalia de aur de la Jocurile Olimpice. Cu cât mai repede, cu atât mai bine! JO Paris 2024 reprezintă un obiectiv important pentru mine și pentru antrenorul meu, dar pentru 2024 importantă este participrea și cred că focusarea principală ar fi JO 2028, la Los Angeles.

Antrenorul Răzvan Florea a avut o intervenție terefonică în direct la Radio Constanța, în care ne-a explicat ce înseamnă pentru el rezultatele obținute de Patrick Dinu: “Vara aceasta a fost plină de rezultate foarte bune pentru înotul românesc și inclusive pentru cel constănțean. Pentru Patrick, pentru mine și chiar și pentru Eva Paraschiv, care a participat și ea la concursuri internaționale cu rezultate foarte bune. Dar într-adevăr rezultatele lui Patrick sunt extraordinare în contextual în care înotul este pe un trend ascendent. Pot spune că avem o echipă destul de unită, destul de mobile care poate face rezultate și la Campionatele Europene și la Campionatele Mondiale. Suntem foarte fericiți pentru aceste medalii care au presupus pentru Patrick o muncă de peste 10 ani. Noi de peste 10 ani ne antrenăm împreună și sunt sigur că acești ani și-au spus cuvântul în rezultatele care s-au văzut acum. Este o muncă extraordinar de grea, este un program foarte atent făcut în fiecare zi la antrenamente și cred eu că aceste lucruri au făcut ca acești copii să aibă rezultatele pe care le știți. Ce urmează? Ne întoarcem din nou la antrenamente după o scurtă vacanță pentru Patrick și să ne focusăm pe următoarele competiții de anul viitor: Campionatele Europene de junior(deoarece Patrick va mai putea participa încă un an la juniori). Țelul nostru este să ne putem califica la Jocurile Olimpice din 2024. Dacă acum 1-2 ani ne gândeam mai puțin, acum am prins aripi și ne gândim din ce în ce mai serios să putem face parte din lotul României pentru Paris 2024.Cred că fiecare dintre cei care antrenează și au avut rezultate ca sportive ăși doresc să aibă un copil care să îi calce pe urme și de ce nu să îl depășească la performanțe. Să știți că înotul este un sport care atrage copiii pentru a-l practica. Cu rezultatele sportivilor români din ultimii ani, acum ale lui David Popovici și ale acestor copii junior care au realizat performanțe foarte bune cred că e un nou imbold pentru cei mici de a avea anumite țeluri, vise care mai târziu pot deveni realitate.Cred că acești copii sunt modele pentru cei care astăzi se apucă de înot sau fac înot și cred că aici putem câștiga mai mult. Din punct de vedere al cantității pot spune că aveam și înainte, dar acum sperăm să mergem mai mult către calitate și să descoperim copii care sunt dornici să își îndeplinească un vis: Acela de a ajunge pe un podium la o competiție majoră.”

 Redactor: Larisa Calistru/Foto: Larisa Calistru/Redactor online: Adrian Băncilă

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:31

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

La Palatul Copiilor Constanța a început, în această dimineață, distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor...

CONSTANȚA/TULCEA: A început distribuirea materialelor electorale necesare pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
Actualitate sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 09:58

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00

Alegerile prezidenţiale sunt programate, în acest an, pe 24 noiembrie – primul tur de scrutin şi pe 8 decembrie – turul al doilea. După...

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale s-a încheiat sâmbătă dimineaţa, la ora 7,00
AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:51

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export

Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export, în favoarea...

AUDIO: Mobila românească este un produs care, luând drumul exportului, contribuie semnificativ la înclinarea balanței de import export
Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 14:26

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România

Dobrogea este și va rămâne un mozaic etnic, iar luna noiembrie este încărcată emoțional și spiritual de unitate și apropiere a...

Constănțenii sunt așteptați pe 23 noiembrie, la Biserica Greacă, pentru a recrea momentul istoric din 1878, de la Unirea Dobrogei cu România
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:15

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor

La data de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța – Serviciul de Combatere a...

CONSTANȚA: Femeie reținută de polițiști pentru proxenetism și spălarea banilor
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări