Istoria barului Orient din stațiunea Mamaia. Ce poveste are clădirea
Publicat de Adrian Băncilă, 4 septembrie 2022, 16:29
Una dintre clădirile istorice din stațiunea Mamaia este barul Orient, iar în ultima perioadă s-a vorbit intens despre demolarea acesteia. Povestea clădirii o aflăm de la istoricul Raul Răzvan Ivan.
Mai puțin cunoscută, dar importantă, clădirea barului Orient din stațiunea Mamaia are propria istorie.
„Povestea acestor clădiri vine tocmai din perioada în care au fost ele construite ca și timp istoric. De obicei, toate aceste clădiri, și mai ales zona în care au fost construite, pentru că bar Orient ține de stațiunea Mamaia, o zonă turistică, o zonă care avea potențial pentru a atrage lumea bună. Din acest punct de vedere, în spatele acestei clădiri se află o familie care a dat, la rândul ei, prefecți, primari ai orașului. Din start, clădirea a avut un standard. Nu se cunosc foarte, foarte multe, dar importantă este calitatea informației. Inițial, această clădire a avut rol de tipografie, o tipografie de lux și, nu în ultimul rând, în casa acestei familii Grigorescu, veneau avocați, veneau procurori, veneau oameni din înalta societate. Cu trecerea timpul și, mai ales după 1935 când, oficial, stațiunii Mamaia i se face o parcelare, bar Orient intră într-un circuit“
Clădirea a fost naționalizată:
„Pe de altă parte, în 1948, atât la nivel național, cât și la nivel local, vorbim de schimbarea regimului politic. Odată cu schimbarea regimului politic intervine și legea naționalizării. De această lege a naționalizării nu a scăpat nici bar Orient. Interesant este că și-a păstrat statutul chiar și în perioada comunistă, cu toate regimul comunist a fost blamat de către noi. Nu totul a fost atât de negru precum pare. La momentul actual, bar Orient se află într-un proces de dărâmare, dar cu păstrarea unor anumite structuri, tot cu rol de înaltă societate și cu structură de cramă“, spune istoricul Raul – Răzvan Ivan.
Foto alb-negru: Radu Cornescu/Foto din perioada comunistă: Zetu Harry/ Foto actuală: Google Earth/ Redactor: Adrian Băncilă