INTERVIU | Marius Gabriel Cioroiu, scriitor: „Pe unde m-am dus și mi-am prezentat cărțile am încercat să atrag tinerii de partea mea, mai ales că generația tânără este puțin cam debusolată, așa, ca într-o intersecție fără marcaje“
Publicat de Doina Sirbu, 3 septembrie 2022, 10:19
Cum sună iubirea în spaniolă? Vom afla de la autorul Marius Gabriel Cioroiu, care și-a lansat pe 1 septembrie cartea ”Inolvidable”. Romanul este bilingv (română – spaniolă) și conține o poveste de iubire emoționantă. Marius Gabriel Cioroiu este absolvent al Universității Maritime Constanța (în 2005) și a debutat recent ca scriitor (în 2021), cu volumul pentru copii „The Griffins” în mașina timpului. La începutul anului a scos pe piață un roman bilingv pentru adulți(româno-francez),“Inoubliable”(De neuitat).
Marius Gabriel Cioroiu: Exact pe 1 septembrie, într-o zi de toamnă caldă și blândă, a avut loc lansarea versiunii în spaniolă. Invitați speciali i-am avut pe Marine Le Jeune (a realizat un review în franceză), Alessio Torell (-review în italiană) și Alexandra Moldoveanu (review în spaniolă). Îmi place să numesc romanul “o avananșă de pasiuni”. Vine în completarea primului volum “Inoubiable”, de fapt se hrănesc unul din altul ca într-un cerc din care nu mai poți ieși. Este o carte ofertantă pentru toate tipurile de persoane, pentru adulți în special, indiferent de educație sau de disponibilitatea pentru lectură, deci nu trebuie să fii neapărat un cititor de nișă. Este o poveste de dragoste, de fapt continuarea volumului I.
Văd că pe prima pagină ați scris așa: “Cum aș putea eu să vă vorbesc despre dragoste și să scriu despre asta, când pe mine nu m-a iubit nimeni sincer niciodată?”
Marius Gabriel Cioroiu: Da, este trăirea personajului principal Francois care trece prin diferite stări de-a lungul romanului. E o poveste de dragoste foarte frumoasă, cred că în mare parte cu toții ne regăsim în diferite scene și empatizăm cu personajele principale. Fără iubire nu prea se poate face nimic pe lumea aceasta. Literatura este viață până la urmă. Romanul este un roller coaster de emoții, cu urcușuri și coborâșuri. Binele trebuie să învingă răul și iubirea trebuie să triumfe, indifferent de ceea ce îți rezervă ziua de astăzi sau de mâine. Restul vă las pe dumneavoastră să descoperiți, vreau să vă fac puțin curioși.
Ați început să scrieți relativ recent, de fapt sunteți profesor de meserie…
Marius Gabriel Cioroiu: Am început să scriu în vara anului trecut, se întâmplă să-mi și placă ce fac. Eu sunt profesor de navigație într-o instituție de stat, mai exact de pregătire a navigatorilor. E frumos, este un sentiment pe care nu-l pot explica acum în cuvinte și poate niciodată. În momentul în care îți place ceea ce faci totul vine de la sine. Mi-am început cariera de scriitor cu 2 volume pentru copii, cu niște cărți fantastice pe care le-am tradus tot așa, în franceză și spaniolă și le-am urcat pe toate platformele online.
Mai citesc oamenii astăzi, tinerii, adulții?
Marius Gabriel Cioroiu: Grea întrebare! Testez piața pe propria piele, având în vedere că tipărirea unei cărți în ziua de astăzi reprezintă un pariu cam riscant. Ce să vă spun…cred că se scrie mai mult decât se citește. Dar ușor-ușor cred că vom schimba ceva. Vedeți dumneavoastră, toată lumea așteaptă declick-ul acela să se întâmple, dar nu putem aștepta unii de la alții. Toți trebuie să ne dăm mâna, să ne unim forțele și dacă facem acest lucru putem să mutăm și munții din loc. O să vedeți treptat schimbarea, iar evenimentele acestea care au loc la malul mării (nu neapărat lansări de carte, ci orice eveniment care promovează cultura sau literatura scrisă) sunt de bun augur.
Cum să-i determinăm pe tineri să se îndrepte spre lectură? Sunteți și dumneavoastră părinte…
Marius Gabriel Cioroiu: Da, am o fetiță de 10 ani și un băiețel de 6 ani. Cred că doar prin exemplu personal putem să le insuflăm dragostea pentru lectură. Să știți că aceeași întrebare am adresat-o și eu unei scriitoare celebre care și-a lansat recent o carte la Mangalia și am fost surprins să aud răspunsul dânsei că nu se poate face nimic, pentru că gusturile se cultivă, iar cititul este ca un hobby. Eu, totuși, nu vreau să mă las pentru că sunt un luptător și vreau să cred că se pot face și minuni numai prin exemplul personal. Pe unde m-am dus și mi-am prezentat cărțile am încercat să atrag tinerii de partea mea, mai ales că generația tânără este puțin cam debusolată, așa, ca într-o intersecție fără marcaje, neștiind pe ce drum să o ia. Mergând pe acolo și încercând să-I conving să știți că mi s-au deschis uși, am întâlnit și lume care mi-a întins o mână de ajutor și împreună am reușit să facem lucruri frumoase. Știu, cu o floare nu se face primăvară, dar gândiți-vă că dacă am mai avea 50,100 sau 200 ca mine în Constanța, orașul ar înflori. Uitați-vă și dumneavoastră ce oraș frumos avem, clădirile reînvie la viață mare parte din centrul vechi, au loc evenimente culturale din ce în ce mai des. Ne bucurăm că a venit și vremea mai mohorâtă, dragă și melancolică și să vă spun de ce: ieri m-am plimbat în centrul vechi al Constanței și am văzut multă lume intrând pe la biserici, pe la muzee, pe la Acvariu și Delfinariu, la opera sau prin librării. E fantastic!
Ce urmează? Bănuiesc că nu vă opriți aici…
Marius Gabriel Cioroiu: În viitorul foarte apropiat îmi voi promova cartea pe care tocmai am lansat-o. Acum eu scriu, la începutul anului viitor cred că voi ieși cu o carte mai amplă, mă apuc să scriu o carte grea. Dar nu vă spun prea multe! În final vreau să vă dezvălui că pentru mine cărțile pe care le-am scris sunt o parte din sufletul meu, sunt precum copiii mei!
Larisa Calistru: Vă mulțumim pentru prezența în direct la Radio Constanța și vă mai așteptăm și cu altă ocazie!
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală