Istoricul Delia Cornea a vorbit despre „Reședintele Regale de la Marea Neagră: casele de vis ale Reginelor României”, volum ce va fi lansat în septembrie
Publicat de Doina Sirbu, 30 august 2022, 12:06 / actualizat: 30 august 2022, 15:14
Cu 95 de ani în urmă, locuitorii orașului Constanța, în frunte cu edilii lor, erau martorii unui eveniment deosebit – inaugurarea Palatului Regal de la Mamaia, ridicat pe un teren primit în dar de către suveranii României de la Primăria orașului Constanța. În contextul împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea clădirii, istoricul Delia Cornea va lansa în luna septembrie, un volum special, cu titlul Reședintele Regale de la Marea Neagră: casele de vis ale Reginelor României. Până atunci, detalii interesante din culisele redactării acestui volum, aflăm de la autoare, în materialul următor.
În cartea Reședintele Regale de la Marea Neagră: casele de vis ale Reginelor României semnată de istoricului Delia Roxana Cornea sunt prezentate 4 reședințe regale. Palatul Regal de la Constanța-Pavilion 3 Administrativ, Pavilionul din Port al Reginei Elisabeta care a fost transformat în Cuibul Reginei Maria, Palatul Regal de la Mamaia și Palatul de la Balcic. Autoarea a cercetat timp de doi ani documentele Arhivelor Naționale ale României și a scos la iveală informații inedite și pline de culoare. Reședinței Regale din Mamaia autoarea i-a acordat o atenție specială.
“Cercetarea mea se referă la perioada 1924 şi merge până la 1989. Cred că unii dintre locuitorii Constanţei nu ştiu că, de fapt, ansamblul rezidenţial avea două clădiri – Palatul Regal şi un Pavilion, iniţial destinat principelui moştenitor Mihai, dar care este păstrat ulterior de Regina Maria şi devine Pavilioanul de la Constanţa al Reginei Maria. Până în 1924, Regina Maria nu a avut o reşedinţă proprie. Momentele când venea la Constanţa, erau momente când stătea perioada foarte scurte, de obicei, septembrie, octombrie şi i-a fost amenajat Cuibul Reginei din port. Ulterior, în 1924, Primăria Constanţa dă un act de donaţie prin care trece acest teren din Mamaia în posesiunea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, act pe care eu l-am prezentat în volumul despre care vorbim”, spune istoricul Delia Cornea.
Faptul că Reședința Regală din Mamaia a schimbat pentru totdeauna dinamica stațiunii Mamaia o arată și documente vremii, precizează istoricul Delia Cornea.
”A făcut, practic, un boom imobiliar staţiunii Mamaia, pentru că în 1926, ministrul plenipotenţiar al Statelor Unite la Bucureşti, William Culbertson, face o călătorie prin toate provinciile istorice ale României şi vine şi în Dobrogea. El remarcă castelul pe care l-a construit Regina la Mamaia şi a avut efectul unui boom imobiliar, adică toată elita politică românească, mai ales bucureştenii, îşi doreau să aibă o casă de vacanţă la Mamaia”, ne-a spus istoricul Delia Cornea.
Volumul Reședintele Regale de la Marea Neagră: casele de vis ale Reginelor României va fi lansat pe 21 septembrie la Muzeul de istorie Națională și Arheologie Constanța.
Redactor – Silvia Pascale / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – Silvia Pascale