Ce spun specialiştii referitor la preţul combustibilului. E posibil să crească din toamnă?

Publicat de Doina Sirbu, 23 august 2022, 11:15
Se anunță cod roșu în această toamnă, din punct de vedere al prețului la combustibil. Deși prețul barilului de țiței are și perioade de scădere, la noi, prețul la pompă al carburanților pare insensibil. Iar creșterile de preț ale combustibililor influențează nu doar transportatorii, ci și consumatorul final.
Despre acest subiect a vorbit Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor de Transport Auto din România.
Transportatorii sunt în prima linie şi resimt cel ai bine fluctuaţiile la preţ la carburanţi. Ce înseamnă un leu în plus la litrul de motorină sau benzină pentru transportatori şi mai departe pe tot lanţul celor implicaţi până la consumatorul final sau beneficiar?
“Deja nu mai vorbim de un leu, vorbim de 4 lei în plus la litrul de motorină. Aceşti 4 lei afectează tot lanţul de la distribuţie până la preţul final pe raft la consumator. 4 lei se fac 40 de lei, se fac 400 de lei şi toate sunt înmulţite pentru că de aici, nu puneţi numai preţul la motorină. Preţul la energie, absolut tot…salarii. Toate cresc”, spune Vasile Ștefănescu, președintele Confederației Operatorilor de Transport Auto din România.
Am constatat că preţul combustibilului creşte în România, indiferent de fluctuaţiile de preţ ale barilului de ţiţei sau scăderile nu sunt atât de pronunţate pe cât am fi aşteptat.
“Mirarea noastră este următoarea: la 120 de dolari barilul, preţul motorinei era 5 lei. La 90 de dolari barilul, îl vedem că este 9 lei, cu discount-ul acela de 50 de bani, ajunge la 8,5 lei. Până la urmă, şi noi ca cetăţeni, nu numai ca transportatori, toţi trebuie să fim protejaţi. Guvernul trebuie să lucreze şi în favoarea celor care plătesc taxe şi impozite la stat şi atunci corect at fi aşa. A scăzut barilul, haideţi să vedem preţul la pompă, că explicaţia benzinarilor precum că ei au luat motorina şi benzina cu alt tarif mai mare, este o aberaţie. Când a crescut preţul la motorină, a crescut peste noapte de când s-a mărit bariul la 120 de dolari la 130 de dolari, iar ei aveau toate stocurile luate pe preţul vechi. Şi totuşi, tot stocul lor s-a mărit peste noapte la 7 lei, la 8 lei, la 9 lei preţul la motorină. De la 5 lei la 9 lei motorina, a apărut în 4 luni, 4 luni şi jumătate. Dacă cumva acum, de la 92 ne vom trezi cumva cu barilul la 120 de dolari din nou, tare mi-e mirarea să nu se ducă motorina la 12 lei”, a declarat Vasile Ștefănescu.
Toamna se anunţă tot cu un cod roşu al preţului combustibililor?
“După cum observăm, se anunţă cu cod roşu la combustibil, la energie, la gaz, la absolut tot. E cod roşu peste tot. Preşedinta Consiliului European spune că trebui să schimbăm electrocasnicele ca să facem economie la curent. Atunci să ne spună dânsa cum să facem economie la motorină. Probabil că trebuie să renunţăm la camioane şi mărfurile la raft şi să facem aprovizionarea la supermarket-uri sau la magazine cu căruţa, cu calul, cu bicicleta”, precizează Vasile Ștefănescu.
Sunt afaceri în domeniul transportului auto afectate sau care ar putrea fi în situaţia de a se închide din cauza acestor fluctuaţii la preţul carburanţilor?
“Noi, dacă nu ne face plata la timp furnizorul, noi nu putem plăti mai departe carburantul la preţurile care ni se cer şi tot aşa. Da, într-adevăr, veţi vedea că foarte multe firme de transport se vor închide în următoarele luni. Deja s-au închis foarte multe şi acum. Se vor mai închide”, a mai spus Vasile Ștefănescu.
Redactor – Laurenţiu Despina / Redactor online – Doina Sîrbu / Foto – arhivă