Jurnaliști din România, prezenți la Reuniunea jurnaliștilor din lumea turcică, organizată de Asociația YAFEM din Yalova – Turcia
Publicat de Doina Sirbu, 5 august 2022, 13:36
În cadrul ediției a 25-a a Festivalului lumii turcice de la Yalova, organizat de YAFEM, a avut loc ediția a 16-a a Reuniunii jurnaliștilor din lumea turcă. Reuniunea s-a desfășurat în perioada 18-22 iulie a.c., în paralel cu spectacolele formațiilor participante la festival. La eveniment au participat reprezentanți mass-media, scriitori și academicieni din România, Azerbaidjan, Afganistan, Bulgaria, Irak, Tatarstan, Turkmenistan, Turcia, Universitatea din Yalova, membrii YAFEM și presa locală.
Întâlnirea jurnaliștilor a debutat cu mesajele transmise de către vicepreședintele Consiliului de administrație al YAFEM, Fikret Kır, președintele consiliului județean Yalova, Hasan Soygüzel. Jurnalistul și reprezentantul mass-media YAFEM, Bülent Güler a fost gazda și moderatorul reuniunii.
În discursul său, vicepreședintele YAFEM Fikret Kır a subliniat importanța reuniunii jurnaliștilor din lumea turcică și a urat succes tuturor participanților.
Despre rolul reuniunii, președintele asociației organizatoare YAFEM, Özer Koyuncu făcut următoarele afirmații: „La reuniune participă jurnaliști din lumea turcă care s-au dedicat întru totul în promovarea și susținerea culturii lumii turcice. Podul prieteniei pe care l-am format cu prietenii noștri dragi, veniți de la mii de kilometri distanță, reprezentanții lumii turce care trăiesc răspândiți de la Marea Adriatică până la Marele Zid Chinez, contribuie la împărtășirea problemelor, a obiectivelor și a proiectelor participanților. Stabilirea unui mediu în care jurnaliștii să își pot împărtăși gândurile despre subiectele comune specifice lumii turcice reprezintă o abordare foarte importantă. Timp de patru zile în cadrul reuniunii aceștia vor prezenta și vor dezbate cele mai profunde situații și probleme a meseriei de jurnalist. În aceeași măsură continuăm să muncim fără a precupeți nici un efort pentru promovarea culturii marii familii a lumii turcice. De 25 de ani ne mândrim cu continuarea tradiției de a fi o punte de legătură către lumea turcică și chiar capitala intelectuală a lumii turcice”.
România a fost reprezentată la seminar de Ghiulșen Ismail, realizator al emisiunii tătarilor din Dobrogea difuzată de Radio Constanța și redactor al Newsletter-ului Radio România Regional- Conviețuiri și jurnalista /scriitoare, președinte UDTR-Galați, Gülten Abdulla, fondatoare a revistei de cultură turcă „Tuna Mektuplari-Scrisori Dunărene”.
Reprezentantele presei în limba turcă și tătară din România, au făcut referire la activitățile de promovare a culturii comunităților turce și tătare în spațiul românesc, dar și la statutul jurnalistului minoritar în țara noastră, subliniind că „Statul român sprijină și oferă cadrul adecvat minorităților de a-și promova cultura, limba și religia, alocând spații generoase pe toate canalele media. De asemenea, Radio Constanţa promovează, mai mult ca în orice zonă, modelul interetnic de convieţuire dobrogean, care şi-a arătat viabilitatea şi a permis, în timp, convieţuirea, pe toate planurile, a nu mai puţin de 8 etnii în spaţiul geografic danubiano-pontic, în condiţii de bună înţelegere şi fără nici un fel de conflicte interetnice. Astfel, Dobrogea este un model de conviețuire interetnică. Să fii jurnalist minoritar în România este chiar plăcut în comparație cu jurnaliștii minoritari din Balcani. Aici ne putem exprima liber și ne putem desfășura activitatea așa cum ne dorim”.
Președintele CJ/Yalova, Hasan Soygüzel, în discursul său, a spus: „Anul acesta, suntem gazda ediției a 16-a a întâlnirii jurnaliștilor din lumea turcă. Pentru munca depusă în slujba promovării culturii lumii turcice, Asociația YAFEM a devenit un brand foarte cunoscut, ocazie cu care doresc să le mulțumesc. Sperăm că această întâlnirea a jurnaliștilor din lumea turcă se va încheia într-un mod care va conține rezultate foarte importante în acest sens. Datorită acestui eveniment de amploare, Yalova, a devenit localitatea cea mai cunoscută și prețuită de lumea turcică”.
Seminarul s-a încheiat cu o declarație și concluzii, din care redau câteva aspecte: să se aibă în vedere creearea unei platforme de presă comună Turcia – Azerbaidjan; să se găsească soluții pentru sprijinirea elevilor și studenților de origine turcă din Afganistan pentru a-ți continua studiile în Turcia; programele destinate lumii turcice să fie mai consistente în cadrul canalelor TRT Avaz și TRT Balkan; instituțiile culturale și de ajutorare a lumii turcice TIKA, Yunus Emre și YTB să asigure o mai bună cunoaștere a limbii turce pentru cei care vin să studieze sau să lucreze în Turcia; periodic să se desfășoare școli de vară media pentru tinerii jurnaliști din lumea turcă, etc.
Anul acesta, spre deosebire de alți ani, a avut loc și prima întâlnire a politicienilor din lumea turcică, la eveniment au participat politicieni din 15 țări și din Turcia. În cadrul întâlnirii s-a luat în discuție politica turcă în Balcani și implicările politicienilor în acest sens, poziția/efectul lor în Turcia și Balcani, politica turcă în republicile turcești independente și autonome.
În prezent, din punct de vedere social, Yalova este un ținut eterogen, caracteristică datorată în mare parte emigranților din Balcani și Crimeea, veniți aici în anul1893. În timp, s-au stabilit, în ținutul flancat de Marea Marmara și Munții Samanli, și turcii veniți din Bulgaria, Iugoslavia, România, Grecia. Se estimează că Yalova a fost fondat în secolul 7 î.Hr. de către Bithynians din Tracia. Yalova este bogată în monumente istorice, si a fost casa mai multor civilizații de-a lungul secolelor.
Provincia este, de asemenea, bogată în resurse naturale și întâmpină un număr mare de vizitatori la facilitățile sale termale. Yalova are un număr de obiective turistice, cum ar fi „Yalova Atatürk köşkü”. Este un conac construit și folosit de Mustafa Kemal Atatürk în timpul vizitelor sale la izvoarele termale din Yalova, în regiunea Marmara, Turcia. În prezent, clădirea este deținută de Marea Adunare Națională a Turciei și este parțial deschisă publicului ca muzeu.
Redactor – Ghiulșen I. Ismail / Redactor online – D. Sîrbu / Foto – arhivă personală