Hărți cu Marea Neagră, din antichitate și până în epoca romană, expuse la Adamclisi
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 iulie 2022, 12:07
Muzeul din Adamclisi inaugurează o expoziție de hărți vechi intitulată „Marea Neagră în cartografia europeană”.
Cine ajunge vara aceasta pe meleagurile cetății Adamclisi poate vedea nu doar Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani, ci și 30 de postere și hărți care prezintă Marea Neagră încă din antichitate și până în epoca modernă. Cea mai veche dovadă cartografică a coastei Mării Negre este o hartă confecționată din piele ce datează din anii 230-240 după Hristos. Aceasta acoperea un scut ce a fost găsit pe teritoriul Siriei, în cetatea antică Dura Europos.
Muzeograful Mariana Petruț: ”În această istorie a Mării Negre putem afla informații prețioase din domeniul cartografiei culese de-a lungul timpului de către oamenii de știință în diverse perioade istorice, din Antichitate și până în Epoca Modernă. Aceste informații ne oferă date deosebite legate de dezvoltarea comerțului și a navigației, prezintă diverse porturi, distanțele dintre acestea, sau cele mai facile rute maritime.”
Odată ajunși la Cetatea Adamclisi veți avea multe de descoperit, ne spune muzeograful Mariana Petruț:
”Mai avem și material arheologic descoperit în Cetatea Tropaeum Traiani, ceramică geto-dacică, ceramică grecească, ceramică romană, reprezentările unor divinități”.
Hărțile expuse ne ajută să vedem cum romanii, de exemplu, descriau Marea Neagră uneori ospitalieră Pontos Euxeinos, când apele sale erau lininștite, sau neospitalieră, în plină furtună, Pontos Axeinos.
Această expoziție, care inițial a fost prezentată la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, va ajunge, pe rând și la celelalte muzee din județ.
Redactor – Silvia Pascale