CONSTANŢA: Cărţi vechi de sute de ani, expuse la Centrul Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” FOTO
Publicat de , 26 iulie 2022, 10:03 / actualizat: 26 iulie 2022, 11:05
În ajunul Zilei Mondiale a Cărții Vechi, reprezentanții Centrului Cultural Judetean Teodor T. Burada îi invită pe constănțeni și pe turiști la o expoziție în care vor fi prezentate volume cu valoare de patrimoniu, vechi de sute de ani.
Cărțile pot fi văzute la Centrul Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Biblioteca Județeană I.N. Roman din Constanța.
Mirosul paginilor de carte veche este inconfundabil, la fel și înțelesul scrierilor de demult care ne ajută să călătorim într-o lume virtuală, în care totul este posibil. Data de 27 iulie marchează, la nivel mondial, o adevărată sărbătoare a cărții vechi. Este și motivul pentru carte reprezentanții Centrului Cultural ”Teodor T. Burada” și cei ai Bibliotecii Județene I. N . Roman din Constanța au gândit evenimentul cultural ”Carte Veche | Carte Nouă”.
„Evenimentul vine cu o expoziție de carte veche , exemplare rar întâlnite, care vor fi aduse în atenția publicului. Printre cele mai vechi exponate se numără cartea lui Hartmann Schendel, din 1493, Noul Testament de la Bălgrad de la 1648, Dimitrie Cantemir – «Scrisoarea Moldovei» din 1825“, a declarat LAURA STROE – directorul artistic al Centrului Cultural Teodor T. Burada.
Valoroasele cărți selectate sunt expuse la Centrul Cultural pentru Tineret „Jean Constanin“ și aparțin Bibliotecii Județene I. N .Roman. În cei peste 90 de ani de existență instituția de cultură din Constanța a strâns un patrimoniu de peste 2000 de cărți vechi, a declarat bibliotecarul Doina Moșoiu:
„Colecția include cărți vechi și rare, manuscrise, hărți și iconografii. Vechimea acestui fond coboară în timp până în perioada fabuloaselor incunabule, cărțile imprimate între anii 1455 până la 1500.“
Puteți vedea în expoziția de la Centrul Educativ pentru Tineret Jean Constantin și un dicționar francez, cu dedicație de la scriitorul Ion Creangă pentru fiul său, dar și reviste publicate după anul 1900, precum „Cultura Română”, sau „Scrisul Românesc”.
Redactor: Silvia Pascale / Foto: unsplash.com