Tiberiu Ceia, o carieră întinsă pe 6 decenii
Publicat de Doina Sirbu, 18 iulie 2022, 16:09
Și anul acesta, aniversarea lui Tiberiu Ceia ne-a prilejuit întâlnirea cu acest veteran al scenei, o voce-emblemă a Banatului.
A fost și pentru noi, dar și pentru interpretul timișorean, o încântare să ajungă la malul mării, pe calea undelor, la întâlnirea cu ascultătorii Radio Constanța.
El însuși realizator de emisiuni folclorice la Studioul Regional TVR Timișoara, știe bine ce înseamnă promovarea cântecului autentic pe care l-a slujit o viață întreagă și ca interpret. L-am întrebat dacă folclorul genuin are un viitor optimist și iată raspunsul:
Tiberiu Ceia (TC): Depinde de cântăreții care apar… cei tineri. Și de cine îi promovează. Că sunt atâtea posturi care mai au și derapaje. Dar îi putem prezice o viață lungă. Cântecul frumos nu moare niciodată.
Cezar Colimitra (CC): Mai lipsesc și reperele în unele situații sau, cel puțin, promovarea corectă a lor.
TC: Noi am preluat cântecele cele mai frumoase de la cântereții mai vechi și le-am cântat o vreme bună, la începuturile noastre. Am iubit o serie de cântareți de altădată; îi pomenesc pe Maria Lătărețu, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Luican, mai târziu un pic, pe Aurelia Fătu Raduțu – prima bănățeancă ajunsă la București.
CC: Pe cine ați iubit cel mai mult sau de cine v-ați simțit mai atatșat?
TC: Pe Maria Lătărețu. Mi s-a părut că este o adevarată cântăreață care a lăsat o avere… mai ales pentru olteni, dar nu există român să nu iubească cântecele ei așa de frumoase.
CC: Pentru că tot este un interviu aniversar, poate depănați și câteva amintiri de pe scenă sau din culise din anii dumneavoastră de glorie.
TC: Întotdeauna, am căutat instituții care aduceau pe scenă mari interpreți. Iar noi, cei tineri, luptam alături de ei ca să facem un fel de frondă ca să ducem cântecul mai departe.
CC: Împotriva cui era organizată fronda?
TC Păi și pe vremea noastră, mai plecau din restaurante anumite cântece care se ziceau populare, dar ele poluau, de fapt, folclorul. Dar am fost ajutați de Radio și Televiziune care au făcut o triere atunci când aduceau pe post interpreții și cântecul popular. Apoi, printre amintiri, spectacolele pe care le dădeam pe Litoral când veneam vara la mare. Nu demult, la Timișoara, a fost și Florin Piersic într-un spectacol de final de carieră, iar eu mi-aș dori ca, și în arta folclorică, să existe oameni care țin stindardul urmărind finalul unor cariere ca să lase pentru nemurire cântecul frumos.
Redactor – Cezar Colimitra/ Foto – unsplash.com