Gulerul de la bere controlat magnetic
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 9 februarie 2015, 17:15
Spuma este principalul vinovat pentru pierderea unei cantități importante de bere atunci când o turnați în pahar chiar dacă nu ați agitat-o.
Deranjați de o astfel de situație, cercetătorii de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia au identificat proteina responsabilă de producerea spumei, denumită hidrofobina, deoarece ea atrage moleculele dioxidului de carbon al cărui conținut ridicat dă o spumă instabilă.
Aceeași echipă de cercetători a descoperit și tehnica pentru a o neutraliza, scrie Medisite. Oamenii de știință au turnat o anumită cantitate de bere într-un recipient înconjurat de magneți. Trecând prin sticlă, respectiva proteină a împiedicat țâșnirea spumei berii, grație magneților.
De obicei, braseriile adaugă o cantitate mare de hamei pentru a preveni acest lucru, dar problema este că planta accentuează într-un mod neplăcut gustul amar al berii. În plus, efectul antispuma al câmpului magnetic este cu mult superior față de cel al hameiului. Descoperirea a fost deja publicată în „Journal of Foof Engineering” și ar putea aduce berarilor economii importante.