Filme documentare despre drama tătarilor crimeeni la Săptămâna Filmului de la Istanbul

Publicat de Doina Sirbu, 15 iulie 2022, 13:05
Anul acesta în perioada 01 -07 iulie, s-a desfășurat ediția a doua a Săptămânii Filmului „On5Sıfır7”, organizată la Istanbul de Asociația „15 iulie” și cu sprijinul Ministerului Culturii și Turismului din Republica Turcia. În seara de deschidere, liderul mondial al tătarilor din Crimeea, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, a fost invitat de onoare.
În proiecțiile din acest an ale Săptămânii Filmului, având în vedere contextual actual, filmele documentare care au ca subiect Ucraina și Crimee au ocupat un loc însemnat. Ihsan Kabil, directorul general al festivalului, a declarat în discursul său de deschidere că filmele cu tematică ucraineană și Crimeea au fost prezentate în principal în cadrul festivalului și că au existat și 3 filme care tratează drama acestei regiuni. Timp de o săptămână au fost proiectate filmele documentare „Haytarma”, „Mustafa” și „Drumul spre patrie”.
Subiectul filmului „Haytarma” se referă la povestea tragică din istoria națiunii tătare din Crimeea – deportarea lor de către regimul Stalinist din 18 mai 1944, văzută prin ochii pilotului Amehtan Sultan, de două ori decorat ca Erou al Uniunii Sovietice, care în permisie fiind, în orașul său natal Alușta, este fără voia sa martor la această deportare.
Al doilea film documentar intitulat „Mustafa”, reconstituie viața liderului mondial al tătarilor crimeeni Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu. Şi-a petrecut viața ca activist pentru libertatea conaţionalilor săi din Crimeea. A fost, președintele Adunării Naționale a Tătarilor Crimeeni( Mejlisului) și a fost recunoscut drept liderul moral și politic al mișcării naționale tătare din Crimeea, a militat pe tot parcursul vieții pentru binele poporului şi a naţiunii tătare. El s-a confruntat cu diverse necazuri în timpul luptei sale de-a lungul vieții; exil, închisoare și multe altele.
Al treilea film documentar intitulat „Drumul spre patrie” relatează povestea eroului Enver Musladinov, care s-a întors în Crimeea în anii 1970. Acești oameni au intrat în patria lor când era interzisă intrarea în Crimeea și, prin urmare, au fost exilați în mod repetat. Dar nu le-a fost frică, au continuat să lupte pentru patria lor.
Redactor – Ghiulșen Ismail-Iusuf/Foto – arhiva personală și /www.on5sifir7filmhaftasi.com