Descoperiri arheologice la cetatea Halmyris din Tulcea
Publicat de , 9 februarie 2015, 10:43 / actualizat: 9 februarie 2015, 16:31
Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale (ICEM) „Gavrilă Simion” au descoperit părți din clădiri antice în timpul săpăturilor efectuate la cetatea Halmyris pentru amenajarea unui punct de informare turistică.
Cercetările de la Halmyris s-au derulat în cadrul unui proiect finanțat prin Programul Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013 care are drept obiectiv punerea în valoare a patrimoniului arheologic, valoarea finanțării nerambursabile a proiectului fiind de 593.695 de lei.
„La Halmyris, până la o adâncime de aproximativ patru metri, s-au descoperit mai multe părți din clădiri antice. Neputându-le demonta, ele au fost înregistrate corespunzător normelor arheologice și vor fi valorificate prin montarea în podeaua construcției viitorului punct de informare turistică, vizitatorii urmând să fie informați cu privire la aceste descoperiri”, a declarat directorul ICEM, Sorin Ailincăi.
Situată pe malul drept al braţului Sfântu Gheorghe al Dunării, cetatea Halmyris, construită la începutul secolului al II-lea ca fortificaţie romană, a fost o importantă staţie a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, lucru certificat şi de numele purtat de aşezarea din jurul castrului – vicus classicorum, satul corăbierilor.
În secolul al IV-lea a fost unul dintre cele 15 oraşe importante ale provinciei Scythia Minor, în timpul domniei împăratului Constantin cel Mare aici ridicându-se o basilică episcopală. În anul 2001, sub altarul acestui monument s-a descoperit o criptă care adăpostea rămăşiţele pământeşti ale martirilor Epictet şi Astion, cei mai vechi sfinţi ale căror moaşte au fost descoperite pe teritoriul României.