IN MEMORIAM | Prof. univ. dr. OLGA DUŢU, într-un interviu acordat Radio Constanţa: „Cred în frumusețea și în posibilitatea tinerilor de a discerne între bine și rău, între urât și frumos“
Publicat de , 28 iunie 2022, 15:47
Olga Duțu, personalitate cunoscută și complexă a Dobrogei, s-a stins din viaţă astăzi, lăsând în urmă moștenire o carieră prodigioasă de dascăl și creator de școală, dar și de scriitor publicat, eseist și critic literar.
La mijlocul lunii decembrie 2017, Olga Duțu îşi lansa cea de a 35-a carte, o mărturie, așa cum i-a spus, a iubirii sale pentru orașul lui Ovidius și pentru constănțeni. Volumul cuprinde 9 capitole cu cele mai importante aniversări și comemorări ale unor personalități și instituții de la malul mării.
Olga Duțu a cunoscut dragostea pentru Literatură încă de la vârsta de 5 ani. Atunci a învățat să citească inspirat[ de mama sa, iar cartea și grija pentru vorbirea corectă a limbii române au însoțit-o toată viața: „Am început să citesc de timpuriu, datorită contextului cultural în care mi-am desfășurat copilăria și formația mea filologică, aprofundarea unor studii care îmbină psihologia cu lingvistica într-o nouă disciplină, psiho-lingvistica, finalizat cu un doctorat, toate au constituit o deschidere către frumusețea cuvântului și a sufletului omenesc.“
După o viață în care a fost, pe rând, profesor de limba și literatura română, director de școală, inspector și profesor universitar doctor, Olga DUȚU știe că numai blândețea și cuvântul bun spus la momentul potrivit, dar și încurajările, pot aduce schimbări cu adevărat importante și de succes în viața unui elev. „Am 54 de ani de muncă didactică în cartea de muncă și cred în frumusețea și în posibilitatea tinerilor de a discerne între bine și rău, între urât și frumos. Și chiar dacă în fiecare generație există segmentul acela de nehotărâți în legătură cu opțiunile valorice, ei pot fi ajutați în primul rând de mediul în care trăiesc, muncesc, de familie, de societate… E posibilă educarea. Omul nu este născut, creat pe pământul acesta, ca să fie criminal, să fie rău, să vorbească urât, să jignească, să umilească… Ele se învață dintr-un mediu nesănătos.“
Cât despre un model de învățământ în care crede cu adevărat, scriitoarea Olga Duțu ne împărtășește părerea sa: „Perspectiva e Finlanda. Nu sunt singura care optez pentru preluarea integrală a proiectului finlandez de învățământ, care e verificat prin toate confruntările internaționale. Copiii aceia merg fericiți la școală și se întorc fericiți de la școală. Fără clase, fără teste și fără inspecție, înseamnă că o condiție esențială e calitatea cadrului didactic.“