Apele Lacului Techirghiol au căpătat o culoare deosebită, roz-aprins. Acest lucru se datorează bacteriilor aflate din abundență în acest lac, al unui crustaceu, dar și a unei varietăți de alge, care în anumite condiții de temperatură se înmulțesc mai mult ca de obicei.
Interviu cu lectorul universitar dr. Manuela Samargiu, de la Facultate de Științe ale Naturii și Științe Agricole, a Universității Ovidius, din Constanța:
Reporter: Stăm de vorbă cu doamna profesoară Manuela Samargiu de la Facultatea ale Naturii și Științe Agricole a Universității Ovidius din Constanța, specialist în hidrobiologie.
Manuela Samargiu: Este un fenomen natural care se întâmplă ciclic în asemenea ape cu caracter hiperhalin, adică ape care au o cantitate de săruri mai mare decât în mod obișnuit. În asemenea ape trăiesc, pe fundul acestor bazine, anumite tipuri de bacterii autotrofe, sulfuroase, denumite tiobacterii, din mai multe genuri. Unele dintre acestea prezintă anumiți pigmenți porfirinici, care dau o culoare roz-violacee. Uneori, aceste bacterii, spre sfârșitul primărverii și începutul verii tind să se ridice în apele de suprafață, înmulțindu-se în cantitate mare și depunându-se pe tot ceea ce există în masa apei. În lacul Techirghiol, în mod deosebit în masa apei, există o cantitate abundentă de o anumită algă numită Platofora Cristalina Varietatea Vagabonda.
Rep: Din punct de vedere al calității apei și al nămolului sapropelic, fenomenul acesta este benefic?
M.S.: Fenomenul acesta este exact fenomenul natural care trebuie să se întâmple pentru a genera acest nămol terapeutic.
IPJ Tulcea despre cazul câinilor uciși în Luncavița: „Bărbatul ar fi pătruns fără drept în curtea unui imobil și ar fi ucis doi câini de talie mică, folosind un obiect contondent”
La data de 20 aprilie 2025, polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Măcin au fost sesizați prin numărul unic pentru apeluri de...