Astăzi este Ziua Mondială a Refugiatului. În Capitală sunt inaugurate două cabinete medicale destinate ucrainenilor
Publicat de , 20 iunie 2022, 10:06
Este Ziua Mondială a Refugiatului, marcată încă din anul 2001, la iniţiativa ONU. Cu acest prilej, la Romexpo, în Capitală, sunt inaugurate astăzi două cabinete destinate refugiaţilor, unul de asistenţă medicală primară, celălalt pentru servicii de sănătate mintală.
Primul cabinet va furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii, iar celălalt, consiliere psihologică şi psihoterapie individuală şi de grup. Materialele de informare despre utilizarea antibioticelor, despre vaccinare şi despre drepturile pacienţilor privind serviciile medicale vor fi disponibile în limbile ucraineană, română şi engleză. Cele două cabinete au fost înfiinţate cu sprijinul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. În Bucureşti se află cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina, majoritatea, femei şi copii.
La Constanţa, săptămâna trecută s-a aflat o echipă a agenţiei ONU pentru refugiaţii din România, pentru a evalua situaţia celor 4.000 de refugiaţi ucraineni prezenţi în judeţ. Ofiţerul responsabil de comunicare, Gabriela Leu, ne-a spus că s-a trecut deja într-o nouă etapă, în care nevoile refugiaţilor s-au schimbat:
„Oamenii au nevoie de un loc de muncă, de un sistem prin care copiii să îşi continue educaţia, au nevoie, desigur, de cazare, în acest moment cazarea este asigurată şi toţi cei cu care am vorbit sunt foarte mulţumiţi de condiţiile de cazare. Au, de asemenea, nevoie de asistenţă medicală şi, în general, de acces la toate drepturile pe care le primesc prin legislaţia românească.“
Toţi cetăţenii ucraineni îşi doresc să se întoarcă în ţara lor – este concluzia discuţiilor cu reprezentanţii agenţiei ONU pentru refugiaţi, a mai spus Gabriela Leu.
*****
Ziua Mondială a Refugiatului este o zi internaţională desemnată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2000 pentru a omagia toţi refugiaţii de pe glob şi pentru a atrage atenţia asupra drepturilor, nevoilor şi visurilor acestora, contribuind la mobilizarea voinţei şi resurselor politice, astfel încât refugiaţii să şi prospere, nu doar să supravieţuiască.
Sloganul sub care se desfăşoară Ziua refugiatului în anul 2022 este ”Whoever. Wherever. Whenever. Everyone has the right to seek safety” (Oricine. Oriunde. Oricând. Toată lumea are dreptul de a căuta siguranţă) şi este un apel la dreptul fiecărei persoane de a căuta siguranţă – oricine ar fi acesta, de oriunde ar veni şi oricând ar fi nevoit să fugă.
Ziua mondială a refugiatului a fost marcată la nivel mondial pentru prima dată la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenţiei privind statutul refugiaţilor din 1951. Iniţial a fost cunoscută ca Ziua refugiaţilor din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internaţională în decembrie 2000.
Potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), cel puţin 82,4 milioane de oameni din întreaga lume au fost obligaţi să-şi abandoneze casa. Printre aceştia se află aproape 26,4 de milioane de refugiaţi, dintre care aproximativ jumătate au sub 18 ani.