La Constanța a fost lansat volumul „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale”

Publicat de Adrian Băncilă, 1 iunie 2022, 12:27
Emigrările înseamnă întotdeauna durere, suferință și traume peste care oamenii nu pot trece ușor, a spus istoricul turc Hakan Kırımlı, în deschiderea prelegerii pe care a susținut-o la Universitatea Ovidius din Constanța. Reputatul profesor a fost invitat la conferința “Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale” și prezentarea cărții cu același nume, scrisă de Metin Omer, cercetător științific la Institutul pentru Studii și Securitate la Marea Neagră din cadrul Universității Ovidius.
În urmă cu aproape o sută de ani populația Turciei era aproximativ egală cu cea a României, în jur de 15 milioane de persoane, spun istoricii. În perioada interbelică, din țara noastră au emigrat 115 mii de turci și tătari a aflat din documentele analizate Metin Omer, autorul cărții „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale“:
„Au fost momente dificile pentru familiile care doreau să emigreze. Imaginați-vă că geamiile din Constanța, hanul din Constanța, zona cimitirului musulman din Constanța au fost locuri în care aceste familii au fost ținute, adăpostite timp de mai multe zile, până când sosea următorul vapor. Odată ajunși în porturile din Turcia, emigranții treceau printr-o scurtă perioadă de carantină. Apoi erau distribuiți spre locurile de așezare, fiindu-le asigurate casele și pământurile pentru a le cultiva.“
Profesorul universitar Hakan Kırımlı, care a redactat prefața cărții scrise de cercetătorul științific din Constanța și a susținut o prelegere, spune că emigrarea aduce întotdeauna suferință și multe schimbări:
„Ar fi bine dacă nu ar exista emigrări. Emigrările înseamnă întotdeauna durere, suferință, traume peste care oamenii nu pot trece foarte ușor. Cu toate acestea, persoanele care emigrează, schimbă radical soarta locurilor de unde pleacă și a locurilor unde se stabilește.“
În Dobrogea, din multe localități, aproape că a dispărut populația turco-tătară. Au rămas, însă, numele turcești, dar și multe cuvinte, dușman, de exemplu, regăsindu-se și în imnul național. Conferința „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale“ a fost organizată de Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității Ovidius și Institutul Yunus Emre din Constanța.