TULCEA: Festivalul Multietnic de Folclor al Păstoritului, în satul Sarighiol de Deal
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 mai 2022, 16:23
Peste 25 de ansambluri folclorice și peste 700 de participanți în trei zile ale festivalului Festivalul Multietnic de Folclor al Păstoritului, în satul tulcean Sarighiol de Deal, comuna Beidaud.
Deschiderea celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Multietnic al Păstoritului a avut loc ieri seară, pe scena Casei de Cultură din localitate.
Se află acolo Liliana Fustanela și ne spune care este atmosfera:
Un număr mare de cântăreți și dansatori care au venit într-un sătuc la capătul țării, putem spune. Și povestea asta se întâmplă din 2003, când prof. Dumitru Caimacan Popescu a avut ideea înființării acestui festival. Până atunci participase cu Ansamblul Folcloric Aromân ”Dor”, la multe astfel de manifestări din țară și străinătate și s-a gândit că trebuie să le arate și altora, cum de mii de ani păstoritul este un mod de viață, cu tradiții și obiceiuri.
În prima seară, ieri, s-au aflat pe scenă, 140 de artiști pentru a prezenta obiceiuri legate de păstorit sau din zona de unde provin. Nu a plouat deloc în primăvara aceasta și locul obișnuit unde se ținea festivalul este pârjolit. De aceea, manifestarea se desfășoară în centrul localității. La ieșirea din comuna Beidaud, se află un izvor, despre care se spune, că aici a coborât Iisus Hristos cu măgarul său, și așa a apărut un izvor care nu seacă niciodată, are același debit în tot cursul anului. Localnicii vin aici, mai cu seama în Vinerea Luminată când se marchează sărbătoarea creștină Izvorul Tămăduirii. Anul viitor, la ediția cu numărul 20, Festivalul Multietnic al Păstoritului se va desfășura, în acest loc consacrat, dar mai devreme, spune Dumitru Caimacan, pentru ca invitații să se bucure de verdele crud de primăvară… acum deja intrăm în vară.
Este singura manifestare de acest gen din Dobrogea și constă în promovarea unei îndeletniciri de milenii a locuitorilor din spațiul balcanic, de aceea, deseori au venit la festival invitați din Bulgaria, Grecia sau Macedonia. Anul acesta de peste granițe sunt prezenți aromânii grămosteni din Skopje, iar din țară au sosit ansambluri din județele: Galați, Olt, Mureș, Hunedoara, Buzău și evident din județul Tulcea. Toate minoritățile sunt prezente: bulgari, ruși-lipoveni, romi, greci, italieni, turci. Organizatorii sunt: Primăria și Consiliul Local al comunei Beidaud și Asociația Culturală Aromână „Dor“.
Și pentru că acest festival are ca scop principal cunoașterea, conservarea și promovarea tradiției și creației culturale pastorale din spațiul dobrogean, nu aș vrea să închei, fără să vorbesc și despre bucatele pregătite de armâncele din Sarighiol de deal: câteva mii de sarmale, miel la cocă, friptură de porc, multe plăcinte și multe feluri de brânză –produse pastorale, ce sunt prezentate printr-o expoziție gastronomică ce s-a deschis la ora 14.00. La ora 13.00, a avut loc deschiderea oficială a festivalului, iar de la ora 17.00 și astăzi și mâine, vor continua spectacolele pe scena Casei de Cultură din Sarighiol de Deal, așa că puteți veni să cântați și să dansați alături de cele 25 de ansambluri prezente din țară și din Macedonia de Nord, în total peste 700 de cântăreți și dansatori.
Programul Festivalului:
Sâmbătă, 28 mai 2022:
Ora 13.00 – deschiderea oficială a Festivalului Multietnic de Folclor al Păstoritului, expoziție de lucrări pastorale, desene și obiecte din cadrul Concursului național: ”Tradiții și obiceiuri de păstorit”; decernarea de diplome reprezentanților ansamblurilor participante la festival
Ora 14.00 – expoziție gastronomic cu preparate specific zonei, la terasa ”La un pas” din Sarighiol de deal
Ora 17.00 – spectacol pe scena Centrului Cultural din Sarighiol de Deal, cu: Ansamblul Folcloric Aromân ”Dor”, Ansamblul Folcloric de Tradiții ”Macoveiul din Padina”, județul Buzău, Ansamblul Folcloric ”Hodăceanca” din județul Mureș, Ansamblul ”Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus, județul Olt, Ansamblul Folcloric al Casei de Cultură Sulina, Ansamblul Folcloric ”Landaș” din Sarichioi, județul Tulcea
Duminică, 29 mai 2022:
Ora 17.00 – spectacol pe scena Centrului Cultural din Sarighiol de Deal cu: Ansamblul Folcloric Aromân ”Dor”, Ansamblul Folcloric”Junii Petrileni”din Petrila, județul Hunedoara, Ansamblul Folcloric”Hodăceanca” din județul Mureș, Ansamblul Aromânilor Grămosteni din Skopje, Macedonia, Ansamblul folcloric turcesc ”Tuna” al UDTR Tulcea, Ansamblul rușilor lipoveni ”Malae Nekrasovti” din Sarichioi, județul Tulcea, Ansamblul Folcloric bulgăresc ”Sfitilina” din Vișina, județul Tulcea, Ansamblul Folcloric ”Phralipen”, al Partidei Romilor Tulcea, Ansamblul Folcloric Bulgăresc ”Asiga” din Ceamurilia de Jos, județul Tulcea.
Recital Nicolae Panciu din Sarighiol de Deal. Durata reprezentațiilor pentru fiecare ansamblu este de 20 de minute.