Preşedintele Iohannis, despre pericolul extinderii conflictului ucrainean în România
Publicat de Bogdan Comșa, 6 februarie 2015, 22:53
O extindere spre România a conflictului din Ucraina nu este un scenariu considerat posibil de autoritățile de la București, însă faptul că România se învecinează cu Ucraina și are o graniță comună de circa 650 de kilometri îndeamnă la prudență, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, într-un interviu difuzat vineri de postul francez TV5 Monde.
‘O extindere a conflictului în România nu este un scenariu pe care-l calculăm, nu vedem niciun motiv pentru care acest conflict să treacă spre România. Dar, desigur, faptul că suntem învecinați cu Ucraina și avem o graniță comună, ne face să fim extrem de precauți și cu atât mai interesați în găsirea unor soluții pașnice, acceptate și de durată’, a declarat șeful statului român.
Totodată, președintele Iohannis a spus că, din păcate, evenimentele din această țară și intervențiile Federației Ruse au făcut ca ‘anul 2014 să aibă anumite sonorități pe care ni le-am fi dorit să fie definitiv ale trecutului și nu ale prezentului’. ‘În acest sens, trebuie să constatăm că s-a ieșit din cadrul tratatelor internaționale despre care noi, europenii, le-am crezut că sunt clare pentru zona noastră. Este evident că Federația Rusă a depășit nu doar cadrul acestor convenții internaționale, ci a și depășit câteva linii roșii’, a apreciat șeful statului român.
Președintele Iohannis a amintit că autoritățile române s-au pronunțat tot timpul pentru o colaborare între UE și NATO pentru a determina Federația Rusia să respecte contractele și tratatele internaționale. ‘Orice altă soluție nu poate să reprezinte soluții definitive și viabile’, a spus șeful statului român.
În ceea ce privește politica externă a României, Klaus Iohannis a subliniat că, dacă în domeniul economiei, al apărării, al educației sau al sănătății, este nevoie de noi impulsuri și de abordări mai curajoase și mai performante, în schimb, pe planul politicii externe nu este nevoie de modificări semnificative în abordare.
Iohannis a amintit că cei trei piloni ai politicii externe și de securitate ai României sunt apartenența la UE, la NATO și parteneriatul strategic cu SUA. ‘Trebuie să dovedim că, în cadrul acestor parteneriate, suntem un partener serios, credibil și demn de încredere pe termen lung’, a explicat șeful statului român. Președintele Iohannis a menționat totodată că, în acest cadru, este loc și pentru relații bilaterale foarte bune, cum este cazul parteneriatului strategic cu Franța, dar și pentru alte colaborări în diferite formate.