Tradiții Gastronomice în Dobrogea Multiculturală

Publicat de Doina Sirbu, 15 aprilie 2022, 13:32
Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța recent a lansat proiectul intitulat „Tradiții Gastronomice în Dobrogea Multiculturală”, scopul proiectului are în prim plan promovare tradiţiilor şi obiceiurile etniilor dobrogene, prin organizarea de expoziţii cu vânzare de produse specifice şi porturi tradiţionale. Evenimentul se va desfășura bilunar în incinta unui centru commercial din Constanța.
Manifestarea a debutat la începutul lunii, cu expoziția gastronomică aparținând etniei tătare. Comunitatea tătară a fost reprezentată de doamna Enise Ali, promotoare a culturii tătare, proprietara unui loc pitoresc cu iz oriental, cafenea orientală încărcată de tradiţii, unde poţi savura produse specifice tătăreşti precum șuberek – foietaj prăjit în ulei cu carne tocată de vită şi ceapă, köbete, baklava etc., și carmangeria cu produse tradiționale tătărești reprezentată de domnul Sunai Cadăr. Carmangeria prepară diferite produse specific tătărești precum: ghiudem, pastramă,kaurma de oiae etc., din carne de oaie și vită.
Având în vedere că tradițiile culinare sunt parte integrantă a culturii unui popor și gastronomia tătară ocupă un loc important în cultura tătarilor, ea fiind strâns legată de modul şi mediul de viaţă. Partea cea mai consistentă a bucătăriei o constituie preparatele de patiserie: şuberek (plăcintă cu carne), dort kesken (plăcintă cu brânză), ulkum (gogoşi) scovergi, katlama, köbete (plăcintă cu foi, carne si orez), geantĭk (plăcintă dospită cu carne), sarbırma (plăcintă rulată cu carne), etc. Este de menţionat faptul că, gospodinele tătare au păstrat şi transmis reţetele de la bunici. Cei care au degustat preparate din bucataria tătară s-au declarat încântaţi de combinaţiile interesante de alimente, de gustul bogat, precum şi de ospitalitate. Tătarii îşi servesc musafirii cu ce au mai bun. De pe masă nu lipsesc: apetisantele şuberec-uri, delicioasele baclavale şi băutura preparată din iaurt „ayran”, delicioasă şi foarte bună în zilele toride de vară.
Săptămâna acesta revine evenimentul „Tradiții Gastronomice în Dobrogea Multiculturală” cu prezentarea produselor tradiţionale dobrogene.
Redactor – Ghiulșen Ismail-Iusuf/Foto – arhivă personală