Inflația a depășit 10 procente în România
Publicat de , 12 aprilie 2022, 10:51
Inflația a depășit 10 procente în România, potrivit datelor INS și este cu aproape 2 puncte procentuale peste valoarea de luna trecută.
În martie, cele mai mari creșteri s-au înregistrat la combustibili, ulei, legume, unt, produse de morărit şi cartofi.
Singurele ieftiniri au fost la transportul aerian, care s-a redus cu aproximativ 7%. BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la sfârşitul trimestrului II al acestui an.
Guvernul a anunţat ieri măsurile din planul „Sprijin pentru România”, care vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai.
Chiar dacă necesare, acestea ar putea duce la o creştere a cheltuielilor publice, atrage atenţia profesorul universitar Petrișor Peiu, analist economic și financiar:
„Probabil se va deteriora deficitul economic, probabil se va deteriora şi gradul de îndatorare al României, datoria publică, şi atunci sunt de aşteptat efecte oarecum perverse ale acestor măsuri. Dar suntem încă la început, nu ştim cum vor evolua lucrurile. Eu aş remarca faptul că există o sumă de 5 miliarde de lei care sprijină finalizarea investiţiilor începute, care sunt afectate de scumpirile foarte mari ale materialelor de construcţii. Guvernul speră ca aceste măsuri să genereze o oarecare stabilizare a economiei şi cuantumul taxelor încasate de stat să crească şi să compenseze oarecum ceea ce se întâmplă. Ar trebui să fim foarte atenţi la faptul că astfel de măsuri de sprijin nu înlocuiesc politicile publice pe care nu le avem în multe din domeniile deficitare. Prin nişte măsuri din astea generaliste nu vom putea să rezolvăm problemele de structură pe care le are economia noastră şi care sunt foarte vechi.“
Invitat la Radio România Actualități, profesorul Petrișor Peiu a subliniat că un plan de echilibrare economică trebuie să includă şi investiţii în domeniile deficitare.
Sursa: Rador / Foto: Arhivă