11 concurenţi participă la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ”Dan Moisescu”
Publicat de Doina Sirbu, 7 aprilie 2022, 10:28
11 concurenți din județele Bacău, Iași, Neamț, Ialomița, Prahova, Timiș, Argeș, Olt, Municipiul București (reprezentând zona Mehedinți), Tulcea și Constanța râvnesc la Trofeul ediției cu numărul 25 a Festivalului Concurs Național de Interpretare a Cântecului Popular Românesc ”Dan Moisescu”, unul dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din țară.
Ediția trebuia să aibă loc în luna octombrie a anului trecut, dar din pricina pandemiei a fost suspendată, astfel că, în 2022 vor fi două ediții, una acum, în 6-7 aprilie, și alta în octombrie.
Festivalul este organizat de Consiliul Județean Constanța prin Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani, care trebuie să prezinte în concurs două piese: fără, și cu, acompaniament. Sunt șase ani de când dirijorul Cristian Obrejan a înființat pentru Constanța, Orchestra ”Izvoare dobrogene”. Începând cu această ediție jubiliară orchestra se numește ”Brâulețul”, în memoria celui care a fost Dan Moisescu, culegător, interpret, violinist, orchestrator, dirijor, cel care a reușit să impună noi standarde în folcloristica românească, prin promovarea creației lui Anton Pann.
Inițiativa înființării unui festival dedicat lui Dan Moisescu, îi aparține maestrului coregraf Ion Cristian care a organizat edițiile din 1996, 1997, 1998, la Topalu, doar din motive financiare și nu pentru că Dan Moisescu s-ar fi născut acolo. Dan Moisecu a venit pe lume la 14 iulie 1909, în județul Buzău, fiind primul copil al institutorului și preotului Leonida Moisescu și al Mariei, învățătoare. A ajuns în Dobrogea, după ce a copilărit pe dealurile Nenciuleștilor, un sat ce aparține de comuna Merei, județul Buzău și după ce, o vreme a trăit în județul Ialomița, în satul Găița, de pe lângă Făcăeni. Din aceste sate și nu numai, a cules cântece, jocuri, colinde, adevărate comori ale muzicii populare românești pe care le-a făcut cunoscute prin sute de spectacole, în peste 50 de ani de activitate artistică. Despre personalitatea lui Dan Moisescu, puteți citi cartea: ”Dan Moisescu-un reper în folcloristica românească”, autori Aurelia Lăpușan și Cristian Obrejan. Cartea a apărut în anul 2019 și s-a născut la inițiativa Doinei Voivozeanu, dir. Centrului Cultural Județean Constanța ”Teodor Burada” de a evoca personalitățile cuturale dobrogene.
În deschiderea ediției cu numărul 25, grupul de dansatori ai Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâuleţul” pregătiți de coregraful Ștefan Coman au evoluat cu o suită de dansuri reprezentative pentru diferite zone etnofolclorice ale țării. Au urmat, elevii clasei de canto popular ai Centrului Cultural Județean Constanța “Teodor T. Burada”, sub îndrumarea doamnei profesor Elena Plătică.
Festivalul se desfășoară pe scena Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”din Constanța. Tinerii interpreți care încearcă să își demonstreze calitățile interpretative sunt în ordinea intrării în concurs, următorii:
- ANA-ELENA LUNGU– BACᾸU / 24 ANI
- ANA DRAGU – NEAMŢ / 23 ANI
- DORINEL GAVRILUŢ PÎRVONI – TIMIŞ/ 22 ANI
- ŞTEFANIA RALUCA CIUPALĂ – PRAHOVA / 18 ANI
- BIANCA – IULIA SIDOR – BUCUREŞTI (REPREZINTĂ ZONA ETOFOLCLORICĂ MEHEDINŢI) / 16 ANI
- BIANCA ŞTEFANIA LUZINSCHI – CONSTANŢA / 19 ANI
- NICOLE-CRISTINNE DUMITRAŞCU – IALOMIŢA / 18 ANI
- ELENA – GEANINA DAVID – OLT / 21 ANI
- ROBERT-DANIEL DAMIAN – IAŞI / 20 ANI
- IULIANA ELENA CĂLIN – ARGEŞ / 23 ANI
- ELENA SIMONA LAZĂR – TULCEA / 20 ANI
Toți concurenții sunt bine pregătiți, au voci bune și talent și poartă costume specific zonei pe care o reprezintă, singura care a interpretat însă din repertoriul lui Dan Moisescu este Nicole-Cristinne Dumitrașcu din Slobozia, Ialomița, care a bucurat publicul cu piesele:”Busuioc de la Plenița” și ”Săbărelul”. Cine va obține marele premiu vom afla astăzi, joi, 7 aprilie, de la ora 18.00, când are loc Gala Laureaților și festivitatea de premiere.
Juriul este format din dr. Maria Magiru, dir. Muzeului de Artă Populară Constanța, Veta Biriș, interpret de muzică popular, Teodor Florentin Isaru, redactor documentarist SRR, realizator de emisiuni și concerte folclorice, regizor muzical la Casa de discuri ”Electrecord ”, profesor Doina Voivozeanu, director general Centrul Cultural Județean Constanța ”Teodor T. Burada”. Președinte: soprana Nicoleta Ardelean, profesor universitar dr.habil. la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius Constanța.
În cele două seri de festival susțin recitaluri: Mioara Velicu, Veta Biriș, Zorina Bălan, Angelica Flutur, Nicolae Datcu, Constantin Lătărețu și Andrei Girel. Intrarea este liberă, în limita numărului de locuri disponibile. Radio Constanța este partener media.