Teatrul de Stat din Constanţa a inaugurat Sala Studio, de Ziua Mondială a Teatrului
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 martie 2022, 11:34
Teatrul de Stat din Constanţa a inaugurat duminică, de Ziua Mondială a Teatrului, Sala Studio, cu premiera spectacolului „Universuri paralele” de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban.
Managerul instituţiei, regizorul Erwin Şimşensohn, a declarat, în deschiderea evenimentului, că Sala Studio a fost realizată prin transformarea unui spaţiu de birouri al Teatrului de Stat din Constanţa, unul dintre motive fiind acela că instituţia pe care o conduce a rămas fără un spaţiu de joc în urma intrării în renovare a fostului Teatru Fantasio din bulevardul Ferdinand numărul 11, spaţiu în care funcţionau de aproximativ 18 ani.
„Teatrul de Stat Constanţa funcţionează de 17-18 ani în clădirea fostului Teatru Fantasio, clădire aflată pe bulevardul Ferdinand numărul 11. (…) Clădirea a intrat într-un proces de renovare. Este vorba de un proces de eficientizare energetică. (…) Clădirea aceasta avea mare nevoie de acest lucru şi este un lucru minunat că se întâmplă. Problema este că în momentul în care, în luna noiembrie, au început aceste lucrări, Teatrul de Stat Constanţa a rămas fără un spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea. (…) Când am venit, în anul 2019, la Constanţa, ca manager al Teatrului de Stat Constanţa, am realizat că nu există decât acea sală şi ştiu din experienţa pe care o am ca om de teatru, că fiecare teatru normal trebuie să aibă şi o sală studio, care presupune un spaţiu adaptabil, mai mic, fără dotările pe care le are o sală mare – înălţime, podium, stăngi, foarte multă infrastructură pretabilă într-o sală mare – dar, în acelaşi timp, o sală studio este foarte creativă. (…) Nevoia ne-a împins să găsim o soluţie. Aici, în această clădire, care este închiriată de Teatrul de Stat Constanţa pentru spaţiu de birouri, am realizat că sala mare unde a funcţionat un club cu ceva ani înainte, are datele, dimensiunile potrivite – sală de 19 metri lungime, pe 13 metri lăţime, cu o înălţime de 4,70 metri, nu ideală, dar foarte potrivită pentru o transformare într-o sală studio de teatru”, a declarat Erwin Şimşensohn.
El a precizat că procesul transformării sălii se va desfăşura în două etape, prima finalizată cu echipa tehnică a Teatrului de Stat Constanţa, în timp ce partea a doua urmează să înceapă la finalul stagiunii.
Erwin Şimşensohn a lansat şi propunerea ca Teatrul de Stat Constanţa să îşi schimbe denumirea în Teatrul Dramatic „Regele Carol I” Constanţa.
„Este o propunere pe care o lansez de faţă cu foarte multe personalităţi, este doar o propunere, decizia nu poate să aparţină teatrului, aceasta trebuie să fie a întregii comunităţi şi în special a administraţiei. Propunerea noastră a fost ca Teatrul de Stat să îşi schimbe denumirea. Cred că o instituţie de teatru, o instituţie de cultură, trebuie să poarte numele unei mari personalităţi, aşa cum se întâmplă în întreaga ţară. (…) Noi am propus ca, pe modelul Teatrului din Oradea unde există Teatrul ‘Regina Maria’, este o propunere deschisă comunităţii, aceea ca teatrul să se numească Teatrul Dramatic ‘Regele Carol I’ Constanţa, apropo de ce a însemnat personalitatea Regelui Carol I pentru Dobrogea. Este o propunere pe care o fac administraţiei Constanţa”, a spus managerul Teatrului de Stat Constanţa.
Înaintea începerii spectacolului, mesajul adresat de regizorul american Peter Sellars de Ziua Mondială a Teatrului a fost citit de cinci actori: Mirela Pană – actriţă a Teatrului de Stat Constanţa, Florin Toma – director al Teatrului „Fani Tardini” din Galaţi, Mihaela Rus – manager al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti, Oana Dragne – manager al Teatrului „Tudor Vianu” din Giurgiu şi Eduard Burghelea – manager al Teatrului „Bacovia” din Bacău.
Înaintea începerii spectacolului, Erwin Şimsensohn a citit, în semn de solidaritate cu artiştii din Ucraina, mesajul preşedintelui Uniunii Oamenilor de Teatru din Ucraina.
„Teatrele noastre azi sunt adăpost, centru logistic, sediu umanitar, atelier de croitorie, centru de reabilitare psihologică pentru copii şi adulţi. În sălile noastre nu se aud aplauze, pe scenele noastre nu se aprind reflectoare, actorii noştri… toţi cei care trăiam în teatru şi ieri ne gândeam la premiere, producţii, turnee, întâlniri cu publicul, acum trăim altfel, gândim altfel, acum suntem împrăştiaţi prin diverse oraşe şi ţări, vieţile noastre s-au schimbat şi nu vor mai fi niciodată la fel. Teatrul nostru nu va mai fi niciodată la fel. Vom supravieţui, vom învinge, vom reuşi, ne vom întoarce, vom reconstrui. Vom renaşte, cu siguranţă vom renaşte, pentru că nu se poate altfel. La mulţi ani de Ziua Mondială a Teatrului”, a transmis preşedintele Uniunii Oamenilor de Teatru din Ucraina în mesajul citit de managerul Teatrului de Stat din Constanţa.
Spectacolul „Universuri paralele” de David Lindsay-Abaire, în regia lui Radu Iacoban, a fost prezentat în premieră la Sala Studio a Teatrului de Stat din Constanţa.
Din distribuţie fac parte actorii Mihaela Velicu, Cătălina Mihai / Ecaterina Lupu, Lucian Iftime, Lana Moscaliuc, Theodor Şoptelea / Cătălin Bucur.
Sursa – Agerpres