Așezământul de Mame și Copii din Techirghiol a devenit adăpost pentru 25 de femei şi copii din Ucraina. Preotul Claudiu Banu: „Este normal să sari în ajutorul oricărui seamăn, indiferent din ce țară provine“
Publicat de , 17 martie 2022, 16:18 / actualizat: 17 martie 2022, 19:58
La Techirghiol, mai multe mame ucrainence sunt cazate aici și primesc masa și îngrijirea de care au nevoie atât ele, cât și copiii lor. Părintele Claudiu Banu îi consideră „copiii săi“ pe beneficiarii așezământului social fondat acolo.
Reporter: Părinte, cum v-ați implicat în problema refugiaților din Ucraina?
Claudiu Banu: Imediat cum a izbucnit acest război, am pus la dispoziție Așezământul de Mame și Copii din Techirghiol, pe care l-am construit. El funcționează deja și am deschis ușile larg pentru mămici și pentru copii. În prezent, în Așezământul nostru sunt 25 de suflete, mame și copii din Ucraina. Stau de aproape două săptămâni în acest Așezământ, fac parte integrantă din Așezământ, au preluat sarcini din Așezământ, iar noi, parohia, le-am pus la dispoziție tot ceea ce este necesar – alimente, cazare, produse sanitare și orice alt lucru pe care îl solicită.
Reporter: Ce v-a determinat să vă implicați în această problemă?
C.B.: Normalitatea lucrului. Este normal să sari în ajutorul oricărui seamăn, indiferent din ce țară provine, de ce etnie este sau de ce religie. Nu contează acest aspect atunci când vrei să faci un lucru bun. Având mame în Așezământ și constatând suferă aceste mame din Ucraina cu copii, le-am primit cu brațele deschise. Deja s-au creat niște legături foarte frumoase între mamele noastre și cele din Ucraina, între noi, ca parohie, și ele. Deja am făcut câteva vizite. Am început să facem excursii cu mamele și copiii, o dată pe săptămână, pentru a încerca să le ușurăm suferința. Asta e dorința noastră, de a trece peste aceste suferințe.
Reporter: Care a fost feedback-ul primit din partea lor?
C.B.: Ne simțim ca frații! Suntem ca frații, au primit cu mare drag ajutorul nostru. Noi l-am oferit necondiționat. O poveste interesantă este atunci când una dintre mămici, nevorbind nici limba engleză, m-a întrebat pe Google Translate, cât trebuie să plătească pentru aceste servicii pe care noi le oferim. I-am luat mâinile, i le-am împreunat. Am orientat-o către o icoană pe care o avem în Așezământ și i-am spus să-I mulțumească lui Dumnezeu, pentru că nu trebuie să plătească nimic. Toate vor fi oferite gratuit pentru ele, cât timp va fi nevoie. Suntem alături de ele în această suferință și ne rugăm la Dumnezeu împreună să trecem peste aceste lucruri și să reapară pacea și în Ucraina, pentru ca ele să se întoarcă în casele lor.
Reporter: Adrian Băncilă / Foto: Arhiva personală