INTERVIU | Adriana Păun, creatoarea conceptului „Ateliere Manierate”: „Activitățile se adresează copiilor și sunt despre bune maniere, conduită și dezvoltare personală“

Publicat de , 4 martie 2022, 16:54
Copiii trebuie să își petreacă timpul liber cu multă relaxare și conectare la natură, este de părere Adriana Păun din Constanța. Mamă a doi copii, a înțeles cât de important este să stai mai mult cu ei și să investești în educația celor mici. De aceea a creat “Ateliere Manierate”. Pe principiul „manierele contează”, acestea îi învață de ce este important să aleagă politețea, să aibă un comportament adecvat și o atitudine pozitivă, să fie frumoși în exprimare și eleganți în limbaj, diplomați cu toți cei care interacționează.
De ce ați creat „Atelierele Manierate”?
Adriana Păun: Sinceră să fiu, această idee mi-a venit din prisma copiilor, ei m-au îndrumat pe drumul acesta. Am doi copii, o fetiță – Sofia Maria, de 8 ani, și un băiat Tudor Alexandru – de 4 ani, și jumătate. Am simțit nevoia să petrec mai mult timp cu ei, să investesc în ei și de aici a pornit ideea. Am zis că dacă pot face acest lucru cu doi copii de ce să nu încercăm să investim și în alți copii și să îi ajutăm și pe părinți.
În ce constau aceste ateliere?
Adriana Păun: Ele sunt în principiu despre bune maniere, despre conduită, mergem pe parte de dezvoltare personală. Te conectezi cu copiii, le elimini toate fricile, petreci cu ei timp de calitate. Avem program în fiecare zi de la 13 la 17. În prima parte discutăm, facem caligrafie, iar în a doua parte ne plimbăm. Constanța este un oraș la malul mării și în fiecare zi suntem pe plajă. Ajungem și în păduri (puțin mai rar, este adevărat) dar mergem pe plajă, în locuri cu verdeață, deci petrecem foarte mult timp în natură. Aceste plimbări îi ajută foarte mult să se liniștească și să mai uite de tehnologia zilelor noastre. Gadgeturile, telefoanele există în viața noastră. Copiii mei au aces limitat la ele (cam 15 minute pe săptămână pe telefon). Sunt de părere că trebuie să știe să le folosească, să țină pasul cu vremurile. Și noi trebuie să ținem pasul cu ei, dar nu există în rutina noastă zilnică. Atâta timp cât ești pe telefon nu te conectezi, piere comunicarea dintre copii, dintre oameni,dintre copii și adulți . Tocmai de aceea la atelierele noastre manierate nu există telefoane și le lăsăm părinților libertatea de a decide dacă acasă le lasă telefoanele sau nu. De exemplu, în momentul în care mergem pe plajă și înălțăm un zmeu, copiii uită de telefoane și nu mai simt nevoia de a le avea în preajmă.
Cum îi ajută atelierele pe care le-ați inițiat?
Adriana Păun: Îi ajută să fie foarte ancorați în realitate, stăpâni pe emoțiile lor, îi ajută să descopere care este sentimentul lor dominant, să se deschidă în momentul în care au un conflict. Vorbim foarte mult și despre bullying. În momentul în care au un conflict, chiar dacă este un conflict cu un adult, îi învață să se exprime, să nu țină frustrarea în ei și să aibă puterea să spună: stop, uite eu vreau să discutăm situația respectivă, să îmi spui de ce te-ai purtat așa, de ce m-ai certat. E important mai ales în relațiile dintre ei, pentru că vorbim despre copii care merg la grădiniță, care merg la școala generală sau la liceu. Poate s-au îndrăgostit și nu au cui să mărturisească lucrul acesta. Vin și vorbesc cu noi, în acest caz îi îndrum întotdeauna către părinții care, chiar dacă sunt foarte obosiți după o zi de muncă, este imperios necesar să își rezerve 10-15 minute să se conecteze cu copiii lor. Părinții când aduc copiii la atelierele noastre îmi spun pe ce parte ar vrea să lucrăm, iar noi îi organizăm în funcție de înclinații și de aptitudini.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: Radio Constanța și Arhiva „Ateliere manierate“