INTERVIU | Rozalia Zitta Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis: „Se întreabă cineva dacă pot medicii? Suntem suprasolicitați!“
Publicat de Doina Sirbu, 8 februarie 2022, 18:10
Medicii de familie trebuie să asigure protecția pacienților, înainte de toate. Testarea pentru COVID nu se poate face în toate cabinetele din cauză că unii medici nu au personal suficient, alții nu au spațiul corespunzător ori nu pot asigura circuitele.
Este răspunsul dat de dr. Rozalia Zitta Popa, președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis, după ce prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a făcut apel la medici să se implice mai mult în activitatea de testare. Președintele Asociației Medicilor de Familie Tomis mai spune că, la rândul lor, doctorii au nevoie de sprijin.
Rep.: Prefectul judetului Constanța, Silviu Coșa, a făcut un apel către medicii de familie să se implice în activitatea de testare. Acum sunt mai puțin de 150 de medici dintre cei 400 din tot județul care au semnat contracte pentru testare. Care este motivul pentru care medicii de familie constănțeni evită să încheie contracte pentru testarea COVID?
Dr. Rozalia Zitta Popa: Medicii de familie nu evită să testeze. Dacă ne gândim că mai mult de 30% testează, trebuie să fim mulțumiți, fiindcă trebuie să știți că activitatea medicilor de familie este solicitantă în acest moment. De nenumărate ori am spus, fiecare cabinet are particularitățile lui. Sunt colegi care lucrează în contrature, sunt colegi care lucrează în centre, unde sunt mai mulți medici, normal că nu vor testa toți. Probabilitatea să testeze depinde de posibilitățile cabinetului: dacă sunt contratură, dacă nu pot asigura circuitul. Nimeni nu își pune întrebarea că medicul de familie trebuie să asigure protecția tuturor pacienților și trebuie să își organizeze activitatea după puterea de a menține siguranța epidemiologică a cabinetului, trebuie să aibă resurse. Întotdeauna dorim mai mult de la medicii de familie, dar atunci când este să acordăm sprijinul medicinei de familie, niciodată nu-l acordăm. Ne-ar fi plăcut foarte mult să auzim unde sunt centrele de evaluare, unde trebuie să trimită medicii de familie pacienții și care este circuitul lor și cum sunt organizați ca să asigurăm într-adevăr ajutor pentru pacienții noștri care au nevoie de această evaluare. În cabinetele medicilor de familie, momentan, nu veți găsi medici care nu monitorizează (n.r. – pacienți COVID) cu contract sau fără contract, mai puțin de 40 – 50 de pacienți. Sunt suprasolicitați medicii de familie atât în ceea ce privește monitorizarea, vaccinările, asigurarea consultațiilor la bolnavii cronici. Trebuie să știți că sunt cabinete cu structuri diferite, sunt cabinete unde predomină copiii, aici e foarte greu să testăm din moment ce vaccinăm de foarte multe ori și vin copii foarte mulți în cabinet. Nu există imposibilitatea de a veni în afara programului de lucru, dar să avem unde să venim. Dacă suntem în contratură, acest lucru nu este posibil. Deci trebuie să înțelegem medicina de familie în profunzime ca să putem să avem așteptări de la medicina de familie. Medicii de familie au fost de la bun început în prima linie și nu și-au abandonat pacienții. Întotdeauna au ajutat, dar sprijin nu au primit.
Rep.: Doamna doctor, ați cerut sprijinul autorităților, ați cerut sprijinul prefectului județului Constanța, care a făcut apelul?
Dr. Rozalia Zitta Popa: Dumnealui a făcut apelul fiindcă e bine de așteptat mai mulți medici la testare, așa cum este bine să vaccineze mai mulți, dar, v-am spus, trebuie să fim sprijiniți și trebuie să putem. Poate are asistenta în concediu, medicul nu face față. De dimineața până seara stăm în cabinete. Se întreabă cineva dacă poate medicul? Suntem suprasolicitați! Și medicul poate cât poate și are o asistentă ajutor. Numărul cabinetelor care testează e de dorit să fie mare, numărul cabinetelor care vaccinează e de dorit să fie mare, asta e momentan puterea medicilor de familie din Constanța! Cum v-am zis, petrecem foarte mult timp la telefon, cu 40- 50 de pacienți să vorbești zilnic, să completezi fișe de monitorizare, să scrii simptomatologia, să dai terapie, să dai concediile medicale, să ai presiune de la pacient, să ai presiune de la angajator, care dorește concediul medical foarte repede și după cum interpretează el legea. E o presiune foarte mare asupra medicului de familie, eu felicit colegii mei că reușesc să facă față!
Rep.: De ce ați avea nevoie în acest moment?
Dr. Rozalia Zitta Popa: Am avea nevoie să știm foarte clar unde putem să trimitem pacientul cu factori de risc la evaluare și cum putem trimite? Care sunt datele de contact și programul centrelor de evaluare? Am primit toți medicii scrisoarea domnului prefect, dar am dori să primim și o informare cu aceste centre și să ne sprijine ca să putem face într-adevăr un serviciu pacienților care să nu umble încolo încoace în cazul în care au probleme.
Rep.: Dumneavoastră testați pacienții?
Dr. Rozalia Zitta Popa: În acest moment nu testez pacienții, fiindcă asistenta mea este în concediu toată luna februarie și, din păcate, nu pot să testez și cu greu mă descurc singură și cu monitorizații. Și duminică, și luni am fost cel puțin zece ore în cabinet, peste 50 de pacienți am în monitorizare.
Rep.: Este presiunea mai mare pe medicii de familie decât în cel de-al patrulea val?
Dr. Rozalia Zitta Popa: Cu siguranță este! Activitatea lor este mai bogată, sunt colegi care testează și am în jurul meu colegi care testează, unde trimit și eu pacienții mei, care au nevoie de testare. Medicii de familie se organizează, țin legătura unii cu alții și ajută pacienții. Așa au făcut de la bun început și vor continua să o facă.
Rep.: Ce se întâmplă în mediul rural, unde pacienții nu au la dispoziție atâtea opțiuni? Mai sunt și localități care nu au medic de familie…
Dr. Rozalia Zitta Popa: Să vedeți în zece ani cum va fi! O foarte mare parte a medicilor de familie este peste 60 de ani, se apropie sau deja sunt pensionați. Va fi o foarte mare problemă asigurarea cabinetelor cu medici de familie. La asta trebuie să se gândească autoritățile, ministerul și să aibă o strategie de a asigura medici de familie.
Rep.: Dar acum, ce fac pacienții din mediul rural?
Dr. Rozalia Zitta Popa: În mediul rural este nevoie de testările în cabinetele medicilor de familie, dar, ca strategie, cred că trebuie să ne sprijinim nu doar pe medicul de familie. Este posibil, așa cum am organizat centre de vaccinare, să organizăm și centre de testare la țară. Asta pot face primăriile, Prefectura, autoritățile locale pot sprijini această activitate, deci nu trebuie să lăsăm totul pe seama medicului de familie.
Rep.: Ce ar trebui să știe pacienții, pot veni la orice cabinet care face teste rapide sau este nevoie de programare?
Rozalia Zitta Popa: Mă bucur că îmi dați ocazia să le spun pacienților să nu meargă direct în cabinetul medicului de familie. Acest lucru îl spunem de la bun început, de la începutul pandemiei. Este bine să contacteze medicul de familie, să prezinte simptomatologia, să beneficieze de consultația la distanță. Medicul de familie va pune întrebări și va fi clar pentru medicul de familie ce este de urmat, va direcționa pacientul, chiar dacă nu testează în cabinet către un alt coleg, către o altă posibilitate. Este adevărat că Salvarea ajunge târziu și asta este o problemă în ceea ce privește eliberarea certificatelor, deciziile, fișele de izolare, deci este o problemă, dar medicul de familie va putea monitoriza, va putea temporiza acolo unde trebuie, va da tratamentul și îi va indica pacientului ce să facă și unde să meargă.
Interviu realizat de Cătălina Radu / Foto – unsplash.com