„De ce să îmi vaccinez copilul, dacă tot face o formă ușoară de COVID?“ Răspunsul medicului Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa
Publicat de , 24 ianuarie 2022, 17:41
De ce să îmi vaccinez copilul, dacă tot face o formă ușoară de COVID? Este întrebarea la care caută răspuns mulți părinți acum, înainte de începerea imunizării copiilor între 5 și 11 ani. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, conf. univ. dr. Claudia Cambrea spune că, într-adevăr, copiii fac în general forme ușoare, dar pot fi afectați de sindromul long-COVID sau, și mai grav, de sindromul inflamator multisistemic:
„Sindromul de long-Covid poate să apară la una sau chiar trei luni după infecţie şi aici intră o serie de modificări neurologice, tulburări de sensibilitate, sunt o serie de modificări musculare – astenia aceea cronică…De asemenea, un alt lucru foarte important pe care trebuie să-l ştie părinţii este că pot să dezvolte un sindrom cunoscut sub denumirea de sindromul inflamator multisistemic al copilului, care apare la nivelul inimii, plămânilor, rinichiului, creierului…“
Vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani va începe, în țara noastră, de miercuri, 26 ianuarie. Până acum, peste 3.500 de copii au fost programați pentru imunizare. Primele 114.000 de doze pentru vaccinarea lor vor ajunge mâine în țară. Medicul infecționist Claudia Cambrea precizează că doza administrată copiilor va fi mai mică.
„Pentru această categorie de vârstă – 5-11 ani, ceea ce este important de ştiut este că doza de vaccin reprezintă doar o treime din doza care se face adulţilor şi copiilor cu vârste mai mari. Dat fiindcă doza este adaptată vârstei şi greutăţii lor, cu atât părinţii ar trebui să fie încrezători şi să administreze acest vaccin“, a precizat conf. univ. dr. Claudia Cambrea.
Potrivit autorităților, la Centrul Regional de Depozitare de la Constanța vor ajunge mâine 12.000 de doze de ser pentru copii.
Redactor: Cătălina Radu / Foto: Arhivă