Radio Constanţa împlineşte astăzi 32 de ani de emisie
Publicat de , 21 ianuarie 2022, 08:09
Radio Constanţa, Studio Teritorial al Societăţii Române de Radiodifuziune, împlineşte astăzi 32 de ani de existenţă. De mai bine de trei decenii, radioul de la malul mării este o voce credibilă în peisajul media din Dobrogea, dar şi din România.
21 ianuarie 1990, ora 9:00: „Aici Radio Constanța!“ – se auzea de la microfonul din Vila numărul 1, din Mamaia, acum 32 de ani. La doar o lună de la Revoluţia din 1989, într-o perioadă în care România încă îşi căuta drumul, apărea primul post de radio din Dobrogea. Un grup de constănțeni pornea la drum cu entuziasm, având sprijinul radioului public, pentru a lansa la malul mării un post de radio de care, astăzi, dobrogenii sunt legați sufletește.
De astăzi, un nou glas al libertăţii – Radio Constanța“ – titra Cuget Liber, în dimineaţa zilei de 21 ianuarie 1990. „Iată o veste care nu poate să aducă decât satisfacţie: astăzi începe să emită Radio Constanţa. Realizare important în planul vieţii noastre noi şi libere, concretizare a eforturilor stăruitoare depuse de oameni de bine Consiliul Judeţean al Frontului Salvării Naţionale, în contextual atâtor şi atâtor preocupări presante, Radio Constanţa îşi are sediul la Mamaia, în localul Radiovacanţei. Prima emisiune va fi prezentată, deci, astăzi, cu începere de la ora 9. Postul va emite pe frecvenţa de 1.158 kHz şi 100,1 MHz. Din adîncul inimilor noastre, un călduros salut colegial din partea lui „Cuget Liber“, odată cu urări de succes în acţiunea de mare răspundere la care ai pornit, Radio Constanţa“, scria, la acea vreme, Arcadie Strachilevici, redactorul-șef al cotidianului constănțean.
Emisia Radio Constanța acoperea, la început, patru ore şi cuprindea buletine de ştiri, interviuri şi opinii în direct, asumându-şi, printr-un slogan devenit celebru, misiunea de a aduce în casele dobrogenilor „căldura glasului unui prieten“. Emisia a fost extinsă apoi la opt ore.
În 1994, prin art. 34 din Legea 41/1994, s-a stabilit că Societatea Română de Radiodifuziune are în structură, studiouri teritoriale cărora li se acordă împuterniciri de reprezentare în domeniul public, economic, comercial, financiar şi juridic, iar pentru coordonarea activităţii studiourilor, prin acelaşi act normativ, s-a constituit Departamentul Studiourilor Teritoriale şi Locale. Începând din septembrie 1995, emisia Radio Constanța a fost extinsă la zece ore.
Din septembrie 2002, radioul ce se autointitula „inima ce bate pentru toată Dobrogea“ a început să emită program propriu 24 de ore din 24.
Printre emisiunile cele mai cunoscute ale postului de radio se numără „Radio Constanţa – Actualităţi economice şi financiar – bancare”, „Piese din tezaur”, realizată de Angela Culețu, „Meridiane folclorice”, „Radio Constanţa – Actualităţi Post Meridian” – realizată de Isabela Rădulescu, „Radio Constanţa Matinal” – (realizator Daniel Sîrbu), Buletine informative (Dana Sterghiuli), „Panoramic social” (Rodica Simionescu), „33 1/3 – repere discografice“, „Muzică și muzichiie“ (programe realizate de Horia Pătrăhău), „Viaţa Satului” (Manuela Prajea), „La miezul zilei” (Costi Dumăscu), „Agenda portuară” (Cristina Iliuţă), „Barometru cotidian” (Mihaela Andrei), „Universul artelor dobrogene” (Liliana Moldoveanu), sau programele interactive ce au apărut încă de la lansare, din anul 1990: „Şapte zile în săptămână, cântec, joc şi voie bună” – Angela Culeţu, „Puls 120” – Cătălin Donose, sau „Jazz context” – Harry Tavitian.
Începând din 2009, oferta de programe a Radio Constanţa a fost concepută pentru atragerea publicului ţintă (activ, ocupat, cu nivel de educaţie mediu şi peste mediu, cu vârste între 35 si 55 de ani), dar şi pentru menţinerea pe frecvenţe a publicului consacrat, a continuat să se diversifice şi a crescut gradul de adaptabilitate a materialelor informative şi a modului de tratare jurnalistică a evenimentelor la nevoile punctuale ale publicului, odată cu separarea emisiei pe frecvenţele de unde ultrascurte, respectiv medii.
Astăzi, programul are un conţinut informativ important, iar formatul muzical este HOT Adult Contemporary, cu un nucleu semnificativ de creații muzicale ale artiștilor români.
—————–
Radio Constanţa emite pe frecvențele de 100,1 FM în Constanța și Mangalia, 90,8 FM Eforie, 93 FM Tulcea și 106,2 FM Sulina, precum și pe frecvențele de unde medii 909 KHz Valu lui Traian – Constanța și 1530 KHz Topolog – Tulcea, iar prin intermediul site-ului www.radioconstanta.ro programele primului post de radio din Dobrogea ajung la românii de pe tot cuprinsul ţării, cât şi la cei din diaspora.
Vara, pe frecvenţele Radio Constanţa se aude programul estival Radio Vacanţa. Acesta cuprinde hiturile momentului, concursuri estivale, precum şi informatii despre vacanța pe litoral şi în Delta Dunării, despre zonele istorice şi tradiţiile dobrogene, activităţi de agrement şi evenimente cultural-artistice.