Incendiu violent în Constanţa | Parcarea subterană nu avea autorizaţie de securitate la incendiu
Publicat de , 16 decembrie 2021, 11:00
35 de apartmente au fost afectate de flăcări, în urma incendiului ce a avut loc azi-noapte în cartierul KM 4 – 5. Societatea dezvoltatoare a blocului a dat în folosinţă imobilul respectiv fără a solicita autorizaţia de securitate la incendiu pentru parcarea de la subsol, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“.
Anterior obţinerii autorizaţiei de construcţie, în urmă cu şase ani, investitorul a obţinut un aviz de securitate la incendiu pentru parcarea amenajată la subsolul blocului.
„În anul 2015, premergător obţinerii autorizaţiei de construire (la faza de proiect) a fost emis aviz de securitate la incendiu pentru parcajul amenajat la subsol. După recepţie şi punerea în exploatare, societatea dezvoltatoare nu a solicitat autorizaţia de securitate la incendiu, care certifică practic faptul că imobilul îndeplineşte cerinţele specifice securităţii la incendiu“, au precizat reprezentanţii ISU Dobrogea.
Aproximativ 250 de persoane, printre care peste 70 de copii, au fost evacuate de pompieri, iar opt adulţi şi minori – transportaţi la spital dintre care o persoană a rămas internată.
La faţa locului au fost mobilizate peste 200 de forţe de intervenţie, inclusiv echipaje de la ISU Ialomiţa şi ISU Călăraşi, şi a fost activat Planul Roşu de Intervenţie pe o perioadă de aproape trei ore.
Autorităţile au căutat soluţii pentru cazarea temporară a persoanelor evacuate. Astfel, 5 adulţi au fost transportați la spitalul modular militar instalat pe Stadionul Portul, iar o femeie cu copil – la căminul Direcției Generale de Asistență Socială. Primaria a identificat un bloc cu 23 de apartamente disponibile în caz de nevoie. Cele mai multe persoane evacuate au preferat să-şi petreacă noaptea la rude şi prieteni.
„În ceea ce priveşte oamenii care locuiesc în acest imobil – 150 de apartamente, aproximativ 300 de locatari, într-o primă fază, ca de obicei, Armata ne-a dat o mână de ajutor, directorul Spitalului Militar a oferit 50 de locuri la spitalul modular de pe Stadionul Portul, pentru o cazare pe termen scurt, urmând ca Primăria, deja azi-dimineaţă a fost o şedinţă cu domnul primar aici, să ofere celor care doresc o cazare pe termen lung, până la remedierea problemelor legate de apartamente. S-a luat legătura şi cu reprezentanţii furnizorilor de utilităţi, unii dintre ei sunt deja aici. Din primele evaluări, nu a fost afectată structura de rezistenţă a blocului“, a declarat prefectul Silviu Coşa.
Pompierii au acţionat şi astăzi pentru îndepărtarea efectelor produse ca urmare a manifestării incendiului. „Sunt evaluate toate locuinţele şi, împreună cu proprietarii, se întocmesc documentele de intervenţie, respectiv procesul verbal, se evaluează pagubele şi situaţia proprietarilor, pentru a cunoaşte situaţia finală privind numărul de persoane care au nevoie de sprijin, de ajutor, pentru asigurarea unei locuinţe temporare. Şi celelalte apartamente care nu au fost afectate direct au suferit pagube, în sensul că spaţiile au fost inundate cu fum şi bunurile sunt şi ele degradate. Blocul în sine nu trebuia autorizat, în schimb trebuia autorizat parcajul. În 2015 a fost obţinut avizul, ulterior nu au mai solicitat autorizarea. Trebuia să fie o instalaţie se stingere care să deservească spaţiul respectiv, bineînţeles ei să acţioneze în momentul în care se producea un incendiu. Din ce am văzut până acum, există o parte din instalaţie, deci nu este finalizată. Deocamdată nu putem să ne pronunţăm asupra cauzei, vom evalua va fi o comisie pentru cercetarea şi stabilirea împrejurărilor în care s-a produs incendiul“, a declarat şeful ISU Dobrogea, col. Cristian Amarandei.
Reporter – Adrian Băncilă / Foto – Adrian Băncilă