INTERVIU | Oana Yucel, autoare de cărţi pentru copii: „La întrebarea «Ce înseamnă fericirea pentru tine?» Eda mi-a răspuns că fericirea este iubire, o îmbrățișare, un zâmbet și …o brioșă“
Publicat de , 8 decembrie 2021, 18:36
Oana Yucel din Constanța este trainer, coach cu experiență în dezvoltare personală, antreprenoare, soție și mamă. Recent, a început să scrie cărți pentru copii. „Fetița Atitudine în Marele Oraș” este al 2-lea volum din seria „Fetița Atitudine“, lansat zilele acestea. Este o carte amuzantă, educativă și cu mesaje emoționante. Personajul principal al cărților este Eda, fiica Oanei, o fetiță al cărei nume în limba turcă înseamnă Atitudine. Pe parcursul aventurilor ei descoperim ce sunt drepturile copilului, ce înseamnă fericirea și cum ne menținem o atitudine pozitivă, descoperind partea frumoasă a lucrurilor.
Ce a avut de învățat Oana Yucel din scrierea acestor cărți?
Că sunt mult mai creativă decât aș fi crezut vreodată, că atitudinea chiar face diferența nu doar în viața mea, ci și în viața celor din jurul meu și mă bucur foarte mult dacă pot avea un impact și dacă pot să îi inspir pe oameni și pe cei mici și pe cei mari, că am un copil care scoate la iveală ce-i mai bun din mine și că este frumos să fii așa copil tot timpul.
Cel dintâi cititor a fost chiar Eda?
Eda nu este neapărat doar un cititor, ea scrie alături de mine cărțile, în primul volum ea a ales numele pisicii – pe pisica noastră în realitate o cheamă Elsa Lăbuță și i-am explicat drepturile de autor și am rămas în carte la varianta Alba Lăbuță pe care a ales-o ea, iar în cea de-a doua carte, până la urmă, povesteam împreună aventurile prin care am trecut și, la întrebarea „Ce înseamnă fericirea pentru tine?“, Eda mi-a răspuns că fericirea este iubire, o îmbrățișare, un zâmbet și o brioșă. Răspuns pe care l-am pus și în carte, așa că ea este acolo lângă mine când scriem cărțile.
Oare de ce ingredient ar avea nevoie o poveste pentru ca rezultatul final să fie unul bun, să fie unul de succes?
Eu aș spune că pasiunea și autenticitatea. Eu cred cu tărie că, dacă facem ceva cu pasiune, oricare ar fi acel lucru și suntem autentici și scoatem la iveală tot ce este mai bun din noi, acel lucru poate deveni un succes. Și consecvența, de asemenea, cred că și aceasta contează.
Când nu scrie Oana Yucel, care îi sunt preocupările?
Așa cum ai amintit și tu, munca mea care este și pasiunea mea, de altfel, cea de coach și trainer, o fac cu mare drag și mă bucur întotdeauna când pot să întâlnesc oameni care mă inspiră și pe mine și alături de care cresc și eu și ne adăugăm valoare reciproc. Îmi place să călătoresc atunci când se poate, chiar și în condițiiile actuale găsesc soluții și îmi place să citesc, indiferent dacă sunt cărți de dezvoltare personală sau beletristică, îmi place să descopăr oameni noi care au și perspective diferite și păreri diferite de la care pot să cresc și să învăț, îmi plac plimbările, îmi place să petrec timp cu prietenii mei dragi, îmi plac jocurile, întotdeauna îmi plac jocurile, le aduc și la muncă și acasă și în joacă cu copilul, cam atât…cred că sunt mai multe, dar acestea mi-au venit primele în minte acum!
În privința lecturii copiilor dacă ar fi să ne întoarcem la copilăria Oanei, oare ce cărți ne-ați recomanda, ce ați reciti?
Uite că e o carte foarte dragă mie, nu am citit-o copil fiind, ci ca adult, „Ce poți face cu o idee” a lui Kobi Yamada și răspunsul la final este că poți schimba lumea. Chiar dacă este o carte de copii, mie mi-a plăcut foarte mult, am descoperit-o de curând acum câțiva ani. Legat de cărțile copilăriei recunosc că eu nu prea am citit basme, prima mea carte a fost un roman „Micul prinț” pe care nu o s-o uit niciodată și mi-a plăcut foarte mult, mi-au plăcut și „Amintiri din copilărie”, ca să mă gândesc și la clasicii noștri, mi-a plăcut și Liviu Rebreanu cu „Pădurea Spânzuraților”, mi-a plăcut și „Contele de Monte Cristo”, romanul „Ion”…sunt multe care mi-au fost dragi. Pot să zic că am descoperit și mai multe cărți de copii acum, odată cu fetița mea, când am început să-i citesc.
Ne vom inspira din această listă. Ce urmează? Va fi un nou volum pentru „Fetița Atitudine”, cum vedeți proiectul acesta?
Eu îl vedeam pe termen lung de la început, câteva volume, mă gândeam la 4-5, fetița mea deja îl vede la 10 volume. Și am zis „Hai să le luăm pe rând“, cu siguranță vor mai fi câteva volume lansate anul viitor, acum nu știu dacă unul două sau trei, în funcție și de inspirație, o carte este deja în lucru, scopul este cumva să aduc în atenția celor mici și celor mari importanța atitudinii, a descoperirii superputerilor din fiecare dintre noi, a încrederii, să ne încurajăm unii pe alții și să scoatem tot ce-i mai bun din noi.
Realizator : Liliana Moldoveanu / Fotografii de la eveniment transmise de autoare