România, pe primul loc în Europa la numărul mamelor minore. 95% dintre adolescenții chestionați solicită ore de educație sexuală în școli
Publicat de Doina Sirbu, 19 noiembrie 2021, 09:47
Situația unei adolescente de 11 ani din Tulcea, care peste câteva luni va aduce pe lume un copil, a cutremurat o țară întreagă. România este printre puținele țări din Uniunea Europeană, unde nu se derulează obligatoriu ore de educație sexuală în școli. Introducerea programelor naționale de educație sexuală, pe termen lung, ar putea duce la o reducere a sarcinilor la adolescente.
Despre acest subiect a vorbit Iulia Popescu, manager proiect la Forumul Adolescenților cu privire la drepturile sexuale și reproductive, al Asociației Social Monkeyz.
Rep: Discutăm despre Forumul Adolescenților, cu privire la drepturile sexuale și reproductive, o dezbatere care îi are în centrul ei pe adolescenți. Cum vă propuneți să ajungeți și la urechile adolescenților care provin din familii defavorizate și care sunt frecvent victime ale lipsei cunoașterii în acest domeniu?
Iulia Popescu, Social Monkeyz: “În cadrul evenimentului, pe care noi l-am organizat, adolescenții s-au reunit pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia de colaborare dintre adolescenți și autorități, pentru găsirea de soluții, în vederea îmbunătățirii respectării drepturilor sexuale și reproductive. Printre soluțiile, pe care le-au propus, au fost sesiunile de informare și informațiile, care să ajungă în mediul rural. Deși adolescenții, care au participat provin din mediul urban, sesizează printre colegii lor o mare problemă legată de lipsa accesului la informații, în special în rândul adolescenților vulnerabili din mediul rural, care nu au internet și poate nici curent electric. Pentru a ajunge cât mai aproape de aceștia, soluțiile ar fi sesiunile de informare, organizate la nivel local, precum și consultarea adolescenților în problemele care îi privesc, cumva, includerea lor în politicile publice.”
Rep: Așadar, acest forum al adolescenților, care va avea loc online, nu-i are ca țintă tocmai pe acești tineri, din medii defavorizate, pentru că ei nu au acces la internet, așa cum spuneați și dumneavostră.
Iulia Popescu: “Așa este, chiar și ei au sesizat această problemă, faptul că nu se regăseau printre adolescenți fix aceia care nu au acces la internet sau curent electric sau la infrastructură. Și aceasta este o mare problemă cu care se confruntă România, pentru că, în general, acești adolescenți sunt lăsați în afara sistemului, nu li se cere părerea și nu sunt incluși în nicio dezbatere. Iar adolescenții care fac parte din Forumul Adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive își doresc tocmai să fie vocea acestor adolescenți și să schimbăm mentalitatea și practicile din România, astfel încât să fie incluse cât mai multe voci și cât mai diverse, din rândul adolescenților. Este nevoie de echipe de asistenți sociali, asistenți medicali, profesori, psihologi, care să meargă în aceste localități și să intervină integrat, astfel încât toți adolescenții să poată merge la școală, să se prevină abandonul școlar și să aibă acces la informații legate de sănătatea reproducerii.”
Rep: Care ar fi în opinia dumneavoastră nevoile adolescenților, cu privire la drepturile sexuale și reproductive?
Iulia Popescu: “Asociația Social Monkeyz a făcut o cercetare în rândul adolescenților, a lansat un chestionar online, cu privire la nevoile lor pentru informarea despre drepturile sexuale și reproductive. Printre nevoile acestora s-au regăsit informații precum contracepție, boli cu transmitere sexuală, protecție, consimțământ și, mai ales, informații legate de corp. Majoritatea adolescenților și-au exprimat dorința de a afla aceste informații de la o persoană specializată, foarte puțini dintre ei își doresc să obțină informațiile acestea din familie, doar 5%, în timp ce o mare parte își doresc să obțină informații de la școală, din surse verificate și de la o persoană specializată. 95% au spus că este nevoie de Educație Sexuală în școli”.
Rep: Care este marja de eroare a studiului efectuat de Forumul Adolescenților, câți respondenți ați avut și din ce medii provin?
Iulia Popescu: “Am avut 211 adolescenți care au răspuns, cu vârste între 12 și 19 ani, din 7 județe și 28 de orașe ale României, și din mediul urban, și din rural”.
Rep: Au existat întrebări legate și de debutul vieții sexuale?
Iulia Popescu: “Nu, nu. Întrebările au fost strict legate de nevoia de educație sexuală, cum văd ei materia “Educația Sexuală” și am obținut informații relevante pe zona aceasta, pentru că până acum nu am văzut o consultare pe ceea ce își doresc ei, cum doresc ei să afle informațiile și am dorit să vedem ce părere au ei.”
Rep: Noi ne chinuim, așa… la nivel de stat, să introducem orele de Educație Sexuală în școli. Se fac eforturi și de-o parte și de alta, dar ne blocăm la niște termeni. Până acum nu am văzut decât autorități, care vor, își doresc, și pe copii nu i-a întrebat nimeni nimic. Până acum, când iată, ați realizat studiul acesta. În ce perioadă a fost el realizat?
Iulia Popescu: “Așa este. Studiul a fost realizat în două săptămâni, în lunile septembrie – octombrie 2021. Acesta este și scopul acestui proiect, Forumul adolescenților pentru promovarea drepturilor sexuale și reproductive, finanțat de Ambasada Franței și Institutul Francez, de a consulta adolescenții și de a aduce în lumină opinia lor, pentru că avem opiniile specialiștilor, dar noi am considerat necesar să scoatem în evidență și opinia adolescenților”.
Rep: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul mamelor minore. Cu siguranță, știți cazul fetiței de 11 ani din Tulcea, care se pregătește să devină mama, cea mai tânără mamă din România. Ce ar trebui făcut ca această situație să nu mai apară?
Iulia Popescu: “Pentru a combate fenomenul mamelor minore este nevoie de introducerea Educației Sexuale în școli, de la vârste cât mai mici, astfel încât copiii să cunoască mai multe legate despre consimțământ, corp și despre alegeri sănătoase, dar și despre o responsabilizare a autorităților care să ia măsuri concrete în cazurile de abuz, precum și introducerea echipelor mixte de asistenți sociali, asistenți medicali, care să asigure intervenție integrată la nivel local și să susțină acele persoane, care sunt vulnerabile, copiii care provin din medii vulnerabile”.
Rep: Cine ar trebui să-i plătească pe acești asistenți sociali, cine ar trebui să-i angajeze?
Iulia Popescu: “Vorbim aici de răspunderea Ministerului Sănătății, dar și de instituțiile de la nivel local, primăriile și consiliile județene”.
Asociația Social Monkeyz, în parteneriat cu Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România și Asociațiile de elevi din București, Maramureș, Bacău, Vâlcea și Constanța, organizează marți, 23 noiembrie, de la ora 14.00, online, Forumul Adolescenților cu privire la drepturile sexuale și reproductive.
Interviu realizat de Cristina Ghelasie / Foto – Asociația Social Monkeyz