INTERVIU | Bogdan Obadă, medicul șef al secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie SCJUC: “Sfatul meu este ca oamenii să se vaccineze, este singura șansă să oprim pandemia”

Publicat de Doina Sirbu, 5 noiembrie 2021, 11:12
Secție de Ortopedie din Dobrogea este singura din Dobrogea care operează urgențe. De aproximativ o lună, pacienții cronici nu au acces în spitale, iar listele de așteptare au redevenit lungi , spune Bogdan Obadă, medicul șef al secției Clinice de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
Într-un interviu acordat Radio Constanța, acesta a vorbit despre înjumătățirea intervențiilor chirurgicale și a realizat și „o radiografie” a pandemiei de coronavirus.
Pentru început, vă rog să ne spuneți cum se desfășoară activitatea în cadrul secției dumneavoastră în această perioadă?
Bogdan Obadă: Activitatea se desfășoară ca de obicei, în ritm normal ca să spun așa. Singura diferență este că internările de pacienți cronici sunt deocamdată interzise. Așteptăm ca, prin ordin la nivel național (cred că pe 6 noiembrie trece termenul de 30 de zile, perioada pe care au fost suspendate aceste internări) să vedem dacă vom putea iar să facem internări. Am mai spus-o și cu altă ocazie, Clinica de Ortopedie din Constanța este singura clinică din Dobrogea unde se rezolvă cazurile grele. Intervenții ușoare probabil că se mai fac și în mediul privat, se pot face și în spitalele mai mici. Dar cazurile cu adevărat grele ajung la noi. Pentru că spitalul din Medgidia este spital COVID, are secție de ortopedie, dar nu se poate opera, cazurile sunt trimise către noi. La fel și spitalul din Mangalia. Mai rămâne spitalul din Tulcea unde se încearcă rezolvarea cazurilor acolo. Repet, cazurile grele ajung la Constanța. A fost o perioadă dificilă, cu foarte multe accidente dificile, cu traumatisme de toate tipurile, așa că activitatea se desfășoară în condiții normale, la foc continuu.
Practic, intervențiile chirurgicale pe care le puteți efectua sunt doar cele de urgență?
Bogdan Obadă: Doar urgențele, da! Și încercăm să supraviețuim pentru că secția este micșorată ca număr de paturi pentru că o treime din secție (cea din capătul sectorului) a fost transformată în Terapie Intensivă COVID. S-a reorganizat tot spitalul și s-a decis ca la noi secția modernă cu instalații noi să fie folosită pentru Terapie Intensivă. Este sigilată, cu circuit separat, cu ușă dublă. Practic, nu comunică deloc cu secția, dar pe noi ne-a afectat prin scăderea numărului de paturi. Și am încercat să operăm destul de repede pacienții ca să nu stea mult timp internați, ca să nu ne blocăm. Și am reușit până acum să lucrăm ok.
Cam câte operații pe zi efectuați?
Bogdan Obadă: Ca operații zilnice înainte de a se interzice internarea bolnavilor cronici la noi se făceau cel puțin 12 operații pe zi (inclusiv cu 4-5 operații de protezare zilnic). Acum numărul intervențiilor s-a redus la jumătate și sunt operați doar pacienții acuți, cu fracturi. Deci să zicem maxim 5-6 operații pe zi.
Există o listă de așteptare pentru intervențiile chirurgicale?
Bogdan Obadă: O,da! Pentru pacienții cronici, pentru operații din păcate listele de așteptare iar s-au lungit. Noi am reușit anul acesta să scădem foarte mult timpul de așteptare al pacienților care aveau nevoie de o proteză. Dacă cu ani în urmă pacienții așteptau și câte un an sau doi ca să beneficieze de o proteză, am reușit să creștem substanțial finanțarea pe o proteză și practic am redus aceste liste ca număr și ca timp de așteptare. În maxim 2 luni pacienții pot primi o proteză în secția de ortopedie. Acum listele iar s-au lungit, într-o lună avem zeci sau chiar sute de pacienți așteaptă la toți medicii din secție, în funcție de adresabilitate, de preferința pacientului pentru un anumit medic. Există presiune pe noi, noi le explicăm oamenilor. Ei înțeleg că este o perioadă dificilă dar așteptăm.
Vi se pare corect față de pacienții cronici să nu poată veni în spital pentru a-și rezolva problemele medicale?
Bogdan Obadă: Nu mi se pare corect, dar pe de altă parte trebuie să înțelegem că este o situație care a blocat spitalele în momentul acesta. Dacă ne referim strict la pacienți pe specialitatea noastră, cu artroză care așteaptă o lună sau două-trei ca să primească o proteză nu cred că este o tragedie. Dar dacă extindem și vorbim despre alți pacienți, oncologici de exemplu, care au nevoie de operații care sunt programate atunci da, este incorect. Iar presiunea este pe medici din păcate pentru că ei decid ce internări au voie și ce nu au voie să facă, în condițiile în care ordinul acela este destul de strict în ceea ce privește reprezentarea unei urgențe. Lasă medicului o opțiune restrânsă.
Inevitabil, discuția ne poartă către pandemia de coronavirus. Mereu spunem că este ultimul val și mereu o luăm de la capăt. De această dată cu valul IV. Unde ne situăm noi ca țară, care este situația din spitale?
Bogdan Obadă: Din ceea ce văd și din ceea ce spun specialiștii în domeniu (medicii infecționiști, medicii epidemioligi) se pare că în momentul acesta suntem pe un platou. Dar un platou care va face în continuare foarte multe victime. Situția în acest val IV a fost absolut dezastruoasă, cu 400-500 de decese pe zi, cu pacienți care așteptau în curtea spitalului și primeau în mașină tubul de oxigen. Așa ceva este halucinant. Efectiv a fost devastator, iar noi am văzut acest lucru, pentru că în acest moment cazurile grave de covid au ajuns în Spitalul Județean. Nu mai merg la spitalul de Pneumo pentru că nu are Terapie Intensivă, aici merg doar cazurile pe care le pot controla, la fel și la Mangalia. Presiunea a fost uriașă, cu urgență blocată, secții reorganizate. Situația a fost dezastruoasă și va urma și valul V și vor mai fi și alte valuri din cauza ratei mici de vaccinare. Sunt medici infecționiști de la Spitalul de Boli Infecțioase care au venit și la noi în spital să muncească, după tragedia incendiului de acolo. Ne bucurăm că lucrează împreună cu noi și ne ajută enorm având în vedere numărul mre al pacienților internați. Pe de altă parte pentru ei este dificil pentru că locul lor de muncă este acolo, unde au luptat să construiască ceva. Ei stagnează acum dacă pot să spun așa iar tragedia care a avut loc la spitalul lor i-a făcut să piardă un sector foarte important care beneficiase de o investiție pe măsură.
De ce credeți că românii evită să se vaccineze?
Bogdan Obadă: Este greu de convins populația generală să se vaccineze, sursele de informare sunt diferite, din păcate sunt permise tot felul de surse care nu au nicio treabă cu medicina și cu știința în general. Probabil că ar fi trebuit să fim uniți în a convinge oamenii să se imunizeze, vorbesc aici de parte medicală dar și de alte domenii. Poate că ar fi trebuit de la început cooptată și Biserica Ortodoxă Română ca să se explice importanța vaccinării. Omenii nu înțeleg că este situația atât de dramatică decât atunci când pierd pe cineva drag din familie. Nu este ok să avem o rată de vaccinare de vaccinare 35-40% noi și bulgarii, iar țările occidentale, civilizate să aibă 80-90% populație vaccinată. În țările cu vaccinare mare rata de deces este foarte mică. Asta spune multe. Vom vedea ce va mai fi. Sfatul meu este ca oamenii să se vaccineze, este singura șansă să oprim pandemia.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – arhivă personală